ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν σε κάτι οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στην κυβέρνηση, είναι αυτοί οι ευφάνταστοι τίτλοι που δίνει στα νομοθετήματα, πριν τα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή: «Μέτρα εφαρμογής δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις», είναι μονάχα ένα κομμάτι του τίτλου, που θα μπορούσε με άνεση να συντμηθεί σε μία απλή και κατανοητή νεοελληνική φράση: Μνημόνιο. Και ίσως να ήταν καλύτερος από τον υπάρχοντα και μακροσκελέστατο, καθώς, τα πολλά γράμματά του, μάς θυμίζουν τα πολλά μηδενικά των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιέχει το νομοθέτημα που τιτλοφορεί σε μέτρα.
Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, η οποία να πλήττεται περισσότερο ή λιγότερο από τις υπόλοιπες, από την νέα αυτή «οικονομική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης. Η απάντηση, όμως, στο ερώτημα αυτό, είναι μάλλον αναμενόμενη: Δεν υπάρχει ευνοημένη ομάδα. Όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα νιώσουν τη μέγγενη ενός περαιτέρω ασφυκτικού οικονομικού κλοιού. Μόνο μερικά μέτρα ελάφρυνσης κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά φαίνεται να αφορούν όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για τα περιβόητα «αντίμετρα» φαίνεται πως θα γίνεται μία γενικόλογη περιγραφή και μάλιστα χωρίς την οιαδήποτε «ρήτρα χρέους».
Επιθυμώντας να επικεντρωθώ σε έναν και μοναδικό κλάδο, καθώς είναι εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, θα προσπαθήσω να διερευνήσω τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πρώτη εικόνα που δίνει το πολυνομοσχέδιο είναι πως, εξαιρουμένης της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν φαίνεται να υπάρχει έτερη επιβάρυνση. Αυτό έχει τρεις εξηγήσεις: Η πρώτη είναι πως ήταν τόσες πολλές οι προηγούμενες επιβαρύνσεις, που, πραγματικά, κάποιος αντιλήφθηκε ότι…δεν πάει άλλο! Η δεύτερη είναι πως και μόνο η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αρκεί για να δώσει την χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η τρίτη, όμως, που μάλλον είναι και η πλέον ορθή, είναι πως, καταστρέφοντας άπαντες τους υπολοίπους, δεν χρειάζεται να καταστρέψεις κι άλλο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πελάτες τους είναι όλοι εκείνοι που θα υποστούν βαρύτατες επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν να είναι πελάτες τους!
Συνεπώς, ίσως η μοναδική πρόβλεψη-χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πώς θα γίνει αυτή; Με έναν…υπέροχα έμμεσο τρόπο: Δεν θα αυξηθεί το ήδη τερατώδες ποσοστό, που φτάνει μέχρι και το 38,95% επί του εισοδήματος για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά θα καταργηθεί η έκπτωση των εισφορών από το εισόδημα επί του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός. Μπερδευτήκατε; Για να γίνει πιο κατανοητό, θα χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω παράδειγμα: Το 2017, ότε και θα ισχύει ακόμα το προ τετάρτου μνημονίου καθεστώς, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν ως ποσοστό στο εισόδημα που θα προκύψει αν αφαιρέσουμε τα έξοδα και τις εισφορές του προηγούμενου έτους από τα εισοδήματα. Δηλαδή:
Ασφαλιστικές εισφορές 2017 = (Έσοδα 2016 – Έξοδα 2016 – Ασφαλιστικές εισφορές 2016) x (Αντίστοιχο ποσοστό που αφορά στην εκάστοτε επαγγελματική ομάδα)
Ασφαλιστικές εισφορές 2018 = (Έσοδα 2017 – Έξοδα 2017 – 15%) x (Αντίστοιχο ποσοστό που αφορά στην εκάστοτε επαγγελματική ομάδα)
Η αύξηση που θα προκύψει από την αντικατάσταση της αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από ένα εφάπαξ ποσοστό έκπτωσης μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 65%. Η δικαιολογία των κυβερνώντων πως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών δεν φαίνεται ικανή να απαντήσει στο αντεπιχείρημα πως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το ποσοστό επί του εισοδήματος που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές δεν φτάνει το 40%.
Από εκεί και πέρα, άπασες οι έτερες προβλέψεις του μνημονίου, αν και δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, εν τούτοις αφαιρούν από την αγορά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην κατανάλωση και άρα στα εισοδήματά τους: Οι περικοπές στις συντάξεις θα φτάσουν το 18%, το αφορολόγητο θα μειωθεί στις 6.250 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει ότι ακόμα και ο συνταξιούχος των 500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο, τα επιδόματα του Δημοσίου τομέα θα υποστούν νέο ψαλίδι, όπως και άπαντα τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία φαίνεται να εντάσσονται σε ένα ενιαίο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Τρεις κατηγορίες επιδομάτων (Οικογενειακό, θέρμανσης και ανεργίας) θα υποστούν περαιτέρω μείωση.
Όλα καλά με τους ευφάνταστους τίτλους. Δίνουν έναν αναλυτικά περιγραφικό τόνο σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κάποιες λέξεις, όμως, όπως αυτή της «μεταρρύθμισης», φαίνεται, όχι απλά να χάνουν το νόημά τους, αλλά να παίζουν με τη νοημοσύνη όποιου έχει την τύχη, ή μάλλον την ατυχία, να διαβάσει τι έπεται αυτής. Εκτός εάν, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θεωρούν «μεταρρύθμιση» τον πιο ανηλεή φοροπηχτικό μηχανισμό. Αν αυτός είναι, κατ’ αυτούς, ο τρόπος για να μεταρρυθμιστεί η οικονομία μας, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το μόνο που πετυχαίνει η συνεχώς αυξανόμενη φορολόγηση είναι η δημιουργία χάους μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και ο αφανισμός ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων.
Γράφει η Δικηγόρος, Σοφία Χ. Νικολάου www.sofianikolaou.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σύνοδος G7: Μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου – Στόχος η «χρυσή τομή» μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι επικίνδυνος; Ο Δασάρχης Πειραιά Πέτρος Σακκάς θεωρεί ότι το Ελληνικό είναι δάσος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών