• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Oι 27 της Ευρώπης επιλέγουν «επανεκκίνηση» από την Ρώμη

    • NewsRoom
    Σύνοδος Κορυφής


    Ολοκληρώθηκε στην Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης, το 1957. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στην «αιώνια πόλη». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρέμβασή του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο τόνισε πως :«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση».

    «Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Ως προτεραιότητες, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

    «Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

    Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

    «Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί πριν από 60 χρόνια η Συνθήκη της Ρώμης. «Αποδείξτε ότι είστε οι ηγέτες της Ευρώπης», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η «άβολη» Σύνοδος
    Η ειδική αυτή σύνοδος αποτελεί για την Ευρώπη μια πολύ άβολη στιγμή, αφού διαμορφώθηκε από τρία αρνητικά γεγονότα. Πρώτον, ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες της ύπαρξής της Ένωσης, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών που προβλέπεται από τη συμφωνία Σένγκεν, βρίσκεται υπό αναστολή. Δεύτερον, εντός ελαχίστων ημερών από σήμερα, μία από τις χώρες μέλη, η Βρετανία, πρόκειται επισήμως να ανακοινώσει ότι ζητά την αποχώρησή της από την Ένωση. Και τρίτον, οι “τέσσερις μεγάλοι” της Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την προοπτική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, μια πρωτοβουλία που αυτομάτως θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Τι θα περιλαμβάνει το κείμενο
    Στο κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης δεν αναμένεται να υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά στις θεσμικές και άλλες αλλαγές που συζητιούνται, αλλά ούτε και στην προοπτική μιας αλλαγής πολιτικής στο ζήτημα της λιτότητας. Κι αυτό διότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο στη Γαλλία και τις γενικές εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Ίσως στο μεταξύ να έχουν στηθεί κάλπες και στην Ιταλία, με το αντι-ευρωπαϊκό “Κίνημα των 5 Αστέρων” να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.

    Αξιοσημείωτο είναι το ότι στην διακήρυξη, η αναφορά σε «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» αντικαταστάθηκε από την φράση «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη», μια γενική διατύπωση ώστε να μην προκαλεί κάποια δέσμευση σε καμία μελλοντική κυβέρνηση, ούτε καν στην ηγεσία της Ένωσης.

    Οι Πολωνικές αντιδράσεις στις “πολλές ταχύτητες”

    Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο είχε ανοιχτά απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας», δηλαδή την ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς. Με άλλα λόγια, η Πολωνία διαφωνεί στην πρόταση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θεωρώντας ότι αυτή η ιδέα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

    Η Κοινή δράση με διαφορετικούς ρυθμούς

    Σχετικά με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, το κείμενο “φωτογραφίζει” την πρόθεση χωρίς να μπαίνει σε ουσιαστικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη». Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».

    Το «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για το εργασιακό κεκτημένο

    Την ίδια ώρα, ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να συμπεριληφθεί στην διακήρυξη μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου».

    To προσχέδιο του κειμένου, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τελικά την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά.

    Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Κοινωνική Ευρώπη, το κείμενο κάνει αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

    Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβιβασμό ζητά ο Αρτέμης Σώρρας – Θα καταθέσει 23.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε πολλές μικρές επαναστάσεις για να βγούμε από την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ