ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο γύρος σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ξέσπασε με αφορμή την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία καλούνται όλοι δημόσιοι φορείς έως τις 29/9 να μεταφέρουν τα αποθεματικά πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το Δημόσιο.
Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων μεγάλη αναστάτωση και στα εσωτερικά των Δήμων με τις φήμες να οργιάζουν ως προς το ποιοί λόγοι οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο, ενεργοποιώντας μάλιστα την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 όταν και τότε είχε απαιτηθεί το ίδιο ακριβώς πράγμα. Φήμες αναφέρουν ότι είτε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρουσιάσει έσοδα αφού η αξιολόγηση δεν πάει και τόσο καλά, είτε προσπαθεί να κλείσει την «τρύπα» που έχει δημιουργήσει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση των δανειστών.
Στόχος όμως, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του ΓΛΚ, είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη σύναψη βραχυχρονίων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ότι τα αποθεματικά αυτά θα έχουν επιτόκιο 3,15%, σαφώς υψηλότερο από το 1,5% το οποίο δίνουν οι συστημικές τράπεζες.
Επίσης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάθε δήμου ανησυχούν καθώς όπως υποστηρίζουν εάν δεν προχωρήσουν στη μεταφορά των αποθεματικών μπορούν να ελεγχθούν για διαφυγόντα κέρδη, με σημαντικές επιπτώσεις στη δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία τους ή να τεθούν σε αργία από την αρμόδια επιτροπή πειθαρχικών διώξεων.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έλαβε απόφαση με την οποία καλεί τους Δημάρχους της χώρας να μη μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ.
«Όπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι» επεσήμανε ο κ. Πατούλης και το δ.σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην καταθέσουν οι δήμοι τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος απαντώντας αρνητικά στο γενικό λογιστήριο του Κράτους.
Το βασικό σκεπτικό της ΚΕΔΕ είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες (όπως το 2015) αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για ανάπτυξη και έξοδο από τα μνημόνια.
Ναι με αλλά… από τη ΝΔ
Από μεριάς ΝΔ, επισημαίνεται πως η “η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή. Πρέπει όμως να γίνεται λελογισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φορέων και την καταθετική βάση των τραπεζών”.
Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ υποστήριξε, απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα πως » σε σχέση με την κεντρική διαχείριση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρακτική ξεκίνησε επί των ημερών του κυρίου Σταϊκούρα εν έτει 2014, όταν και δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύναψη repos μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με τους ν.4254/2014 και ν.4250/2014”