• Πολιτική

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος μετά τις επιθέσεις του ISIS

    • NewsRoom
    Αίγυπτος


    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών κήρυξε την Αίγυπτο ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

     Οι επιθέσεις σημειώθηκαν, την ώρα της Λειτουργίας, στην πόλη Τάντα και στην Αλεξάνδρεια.  Το ISIS ανακοίνωσε ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από δύο τζιχαντιστές που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά, ενώ απείλησε με νέες επιθέσεις στο μέλλον. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας.

    Τις  επιθέσεις καταδίκασαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Ντοναλντ Τραμπ ενώ τον αποτροπιασμό τους  εξέφρασαν  η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος. Σύμφωνα με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Αίγυπτο, είναι καλά όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Αλεξάνδρεια. Να μην επισκέπτονται τη χερσόνησο του Σινά και να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή, κάλεσε το Ισραήλ τους υπηκόους του.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο την ώρα της λειτουργίας ανήμερα την Κυριακή των Βαϊων. Οι επιθέσεις έγιναν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Λίγη ώρα μετά την επίθεση στην πρώτη εκκλησία στην Τάντα, δεύτερη εκκλησία, αυτή τη φορά στην Αλεξάνδρεια και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, δέχτηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας. Ο βομβιστής ανατινάχτηκε έξω από τη χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια στην περιοχή Μανσέια.

    Δείτε τις εικόνες από το σημείο:

    https://youtu.be/qhGQB_nvha8

    Η επίθεση σε εκκλησία της Τάντα 

    Η πρώτη βομβιστική επίθεση από έκρηξη βόμβας σημειώθηκε μέσα σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου.

    Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός ‘Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.

    Η επίθεση σημειώθηκε σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμαζόταν για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γαβρόγλου: Σε 3 χρόνια θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο σύστημα των πανελλαδικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακελειό στην Αίγυπτο: Το ISIS σκόρπισε τον θάνατο σε δύο εκκλησίες (pics+video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεοχαρόπουλος: «Η ΝΔ είναι ο στρατηγικός μας αντίπαλος»



    ΣΧΟΛΙΑ