Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο-Κάηκαν σπίτια και καταστήματα στην Αναφωνήτρια (pics&video)

Δύσκολη νύχτα θα είναι η αποψινή για τη Ζάκυνθο καθώς στις φλόγες έχει παραδοθεί το βόρειο τμήμα του νησιού και οι άνεμοι οδηγούν τη φωτιά προς κατοικημένες περιοχές.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή των Μαριών στη Ζάκυνθο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο χωριό Αναφωνήτρια, πλησιάζει στο χωριό Μαριές.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 20.30 έγινε γνωστό ότι εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στο όρος Σκοπός, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου διατάχθηκε οι Αρχές της Ζακύνθου αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια, καθώς η μεγάλη φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ήδη, πολλοί κάτοικοι έχουν αποχωρήσει, ενώ άλλοι έμειναν πίσω, για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες, που πέρασαν από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν καταστραφεί δύο σπίτια και δύο εστιατόρια. Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμμαχος της πυρκαγιάς ο δυνατός άνεμος που πνέει στο νησί και δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να βοηθήσουν.

Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα άντρες και δύο υδροφόρες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα καναντέρ, ένα πετζετέλ ενώ αναμένεται και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ.

 

Πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη και Θέρμο

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σήμερα στη 01:00, στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης,

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συνδράμουν 7 αεροσκάφη.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, τα οποία θα ενισχυθούν, εάν χρειαστεί.

H φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας είναι οριοθετημένη πλέον, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Οριοθετημένες είναι, επίσης, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 ειδικό μηχάνημα.

Ακόμη, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Αγαλάς και Αργάσι.

Εν τω μεταξύ, παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Κύθηρα, Σαμοθράκη, Λήμνο, καθώς και όλες τις Κυκλάδες.

Συνολικά, 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συναγερμός σήμερα στην Πυροσβεστική -Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δασική πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη – 40 πυροσβέστες στην περιοχή

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 56 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο -Ενεργά μέτωπα σε Ηλεία, Κέρκυρα, Κρήτη, Ιωάννινα