Το κλειδί για την επιτυχία της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές βρίσκεται στο πόσες φορές θα υπερκαλυφθεί το ομόλογο και όχι τόσο στο επιτόκιο δανεισμού αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που περιμένουν με αγωνία τις σημερινές εξελίξεις.
Η διαδικασία ξεκίνησε χθες όμως η επιτυχία της εξόδου της χώρας με πενταετές ομόλογο θα κριθεί σήμερα και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ζήτηση που θα υπάρξει. Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι το επιτόκιο θα είναι σαφώς μικρότερο από το 4,95% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά στην αμέσως προηγούμενη έξοδο της χώρας. Αποφεύγουν ωστόσο να προσδιορίσουν το ύψος του- αν και ένα επιτόκιο κοντά στο 4,2% ή και στο 4% κρίνεται ικανοποιητικό- και δίνουν βάρος στο πόσες φορές ο στόχος των τεσσάρων δις θα καλυφθεί από τις αγορές. Αυτά είναι άλλωστε τα δυο μυστικά της έκδοσης του ελληνικού.
H κίνηση που όλοι ανέμεναν
Η κυβέρνηση έκανε τελικώς την μεγάλη κίνηση που σχεδίαζε εδώ και καιρό θεωρώντας ότι η συγκυρία ήταν κατάλληλη για να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς να υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Το Μαξίμου ήθελε η έξοδος να γίνει πριν από τον Αύγουστο και ασφαλώς πριν από το Φθινόπωρο για να αξιοποιήσει το momentum και ασφαλώς όλες τις ενδείξεις περί την οικονομία που ενθάρρυναν την απόφαση για έξοδο στις αγορές χρήματος.
Η απόφαση στηρίχθηκε στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και σε μία σειρά γεγονότων όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Μoody’s, η πρόσφατη αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’ s , η έξοδος της Ελλάδας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και φυσικά η συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Επί της ουσίας το Μαξίμου θέλει να φτιάξει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία πριν ξεκινήσουν για τα καλά τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» και συγχρόνως να καλλιεργηθεί μία αίσθηση αισιοδοξίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Στερεά Ελλάδα όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τους στόχους του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την χώρα όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τον διάλογο με τους τοπικούς οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η κυβέρνηση θα εισπράξει σήμερα τα αποτελέσματα της εξόδου της χώρας στις αγορές έχοντας κοντά της τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Μοσκοβισί είχε προετοιμάσει την μεγάλη…έξοδο με χθεσινές του δηλώσεις ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα όσα θα πει σε συνέντευξη Τύπου το πρωί.
Η χθεσινή κίνηση στον τομέα της οικονομίας κατάφερε να σκιάσει την μεγάλη κόντρα κυβέρνησης με τμήμα της ηγεσίας της δικαιοσύνης αλλά και τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το πώς αντιδρούσε ο πρωθυπουργός όταν εκείνος τού παρουσίαζε τα εναλλακτικά σχέδια για την διάσωση της χώρας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στον Guardian αποκήρυξε τον πρώην υπουργό οικονομικών παραδεχόμενος ότι έκανε μεγάλα λάθη κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης, πρωτίστως στην επιλογή κάποιων προσώπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προμήθεια 1,5 εκ. ευρώ και αμοιβές 400 χιλ. ευρώ σε δικηγόρους φέρνει μαζί της η έξοδος στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρουφάκης: Ανοησία οι θριαμβολογίες για την έξοδο στις αγορές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο είναι στα αλήθεια το μεγάλο ρίσκο της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές