Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Σχοινάς: Στις 21 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια

Σχοινάς

Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Κομισιόν

Μήνυμα ενότητας και προσέγγισης με εθνικά και όχι κομματικά κριτήρια της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια έστειλε ο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ τόνισε ότι την 21 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με θέμα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα», υποστήριξε ότι «στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της μνημονιακής εποχής. Άρα, η πρώτη μέρα, η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια θα βρει μία χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό».

Και πρόσθεσε με σημασία: «Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δεν χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση και θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της Ελλάδας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα «και θέλει και μπορεί» να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, ως μέλος της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της Σένγκεν και έχει υπερβεί σημαντικές δυσκολίες, ως τώρα, στην πορεία της.

«Δεν βλέπω, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πρέπει σε αυτόν τον νέο απαιτητικό στίβο να απεμπολήσει το τακτικό στρατηγικό της πλεονέκτημα» είπε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε., επεσήμανε ότι ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης «είναι οι “27” να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης».

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι το «αφήγημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων η οποία τέθηκε μεν ως σενάριο εργασίας, αλλά αντιθέτως αυτό που περιέγραψε ως μια «ενωτική ατζέντα».