Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για το Κυπριακό – Όλα έτοιμα στην Κύπρο για την έναρξη των γεωτρήσεων

Αλέξης Τσίπρας Νίκος Αναστασιάδης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (δεξιά)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει αύριο, Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 11:00 την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το «ναυάγιο» των συζητήσεων γύρω από το Κυπριακό ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργείο Εξωτερικών, έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Τουρκία πως οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο, καθώς «αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε».

«Η Διάσκεψη, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», ανεφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου -εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ το οποίο απέχει.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν οι κάτωθι: Μαρία Τρανταφύλλου και Παναγιώτης Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης από τη ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος και Συλβάνα Ράπτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σπύρος Δανέλλης κι ο Γιώργος Κακλίκης από το Ποτάμι, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης από τους ΑΝΕΛ, ο Ιωάννης Σαρίδης και ο Γιώργος Κουτουλάκης από την Ένωση Κεντρώων.

Εξερχόμενοι μετά από τη συνεδρίαση η οποία διήρκησε τρεις ώρες περίπου σε δηλώσεις προέβησαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γιάννης Σαρίδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται σε μια στιγμή που οι απειλές της Τουρκίας για την ένταξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας να απειλούν τους ίδιους τους πετρελαϊκούς «κολοσσούς». Κάτι που όμως φαίνεται πως πέφτει στο κενό. Μάλιστα η ίδια η γαλλική TOTAL δήλωσε πως δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές και είναι πανέτοιμη για την έναρξη των γεωτρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, με δύο NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι η Λευκωσία, δίνεται και το τελευταίο τυπικό πράσινο φως για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος καθώς το πλωτό γεωτρύπανο WEST CAPELLA πλέει ήδη νότια της Κρήτης και θα έχει φθάσει στο σημείο της γεώτρησης τα ξημερώματα της Τέταρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κεραυνός σε δικαστικό και πολιτικό κόσμο: Η Βασιλική Θάνου προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εμφύλια πυρά» εναντίον Καμμένου για το Noor 1