Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Μπάχαλο με τις πανελλαδικές παραδέχεται ο Γαβρόγλου: «Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια»

Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Αλαλούμ επικρατεί στην Κυβέρνηση με το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Αυτό συμβαίνει, μία μόλις ημέρα μετά τις “σίγουρες” δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί κατάργησής τους και περί σχεδίων για καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο υπουργός, ξεκίνησε τις δηλώσεις με το εξής ερώτημα: «Θέλουμε κοινωνία με λύκειο ή χωρίς λύκειο»; Η απάντηση, θα δείξει και το μέλλον, συμπληρώνει. «Είναι σύστημα αυτό να μην πηγαίνουν σχολείο στο τέλος τα παιδιά και να είναι μες το άγχος να γράψουν», είναι μια εύλογη απορία, που κάνει την κυβέρνηση να έχει ως στόχο να «προχωρήσουμε σε μια ριζική αναμόρφωση της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου, ώστε μετά το Εθνικό Απολυτήριο, γιατί να μην μπαίνει όποιος το έχει στο πανεπιστήμιο; Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, το οποίο όμως πρέπει να γίνει και αξιόπιστο».

«Θα βάλουμε λιγότερα μαθήματα, αλλά σε περισσότερες ώρες για το κάθε μάθημα.  Προφανώς θα πάμε σε ένα μεταβατικό μεικτό σύστημα, με κάποια μαθήματα να εξετάζονται πανελλαδικά, κάποια με εργασίες, κάποια ενδοσχολικά, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι. Το βασικό είναι το σχολείο να αποκτήσει αξιοπιστία. Δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα πώς θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουμε. Σε αυτόν που είναι σήμερα στην Γ’ Γυμνασίου θα του πούμε είναι πως το Λύκειο που θα πας θα αλλάξει, θα είναι ένα καινούριο σχολείο που θα σου δίνει όλα τα εφόδια».

«Οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνουν άμεσα και σε βάθος τριετίας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η προσωπική του εκτίμηση, θα είναι πάνω από διψήφιο, σε χιλιάδες. «Έχουμε γύρω στους 20.000 αναπληρωτές, περίπου το 15% του συνόλου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Εμείς θα προχωρήσουμε σε διορισμούς, που θα ισχύυον για τριετία. Θα υπάρξει μια δύσκολη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν γιατί πρέπει να καθορίσουμε την διαδικασία, πχ την προϋπηρεσία. Σε βάθος τριετίας δεν μπορεί οι διορισμοί αυτοί δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από διψήφιο νούμερο σε χιλιάδες, είναι η προσωπική μου εκτίμηση αυτή. Για την εκπαίδευση δεν ισχύει η «απαγόρευση» στους διορισμούς, όπως και η Υγεία. Η συνεννόηση με τους θεσμούς είναι πολύ σύνθετο θέμα, από την άλλη μεριά έχουμε ως κυβέρνηση προτεραιότητες, κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προχωρούν, αλλά σε αυτό το θέμα, στο καινούριο μνημόνιο θα υπάρχει και γραπτά η ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών».

«Δεν θα ισχύσει από αυτόν τον Σεπτέμβριο η αλλαγή στα νηπιαγωγεία. Η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση θα νομοθετηθεί σε βάθος τριετίας. Τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους και με λιγότερα προβλήματα από πέρυσι», είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήματα ο υπουργός.

Ακόμη, μίλησε για τα ολοήμερα:  «Τα ολιγοθέσια σχολεία που βρίσκονται στις εσχατιές της πατρίδας μας εμείς τα ανβαθμίζουμε από τον Σεπτέμβριο και επεκτείνουμε το ολοήμερο και σε αυτά, με προσωπικό. Δεν είναι πράγματα που κάνουμε και δεν έχουν προβλήματα, θα δούμε τα προβλήματα και θα τα λύσουμε».

Για τα ιδιωτικά σχολεία: «Ο νόμος που έχει ψηφιστεί κατοχυρώνει διαδικασίες και δικαιώματα στην ιδιωτική εκπαίδευση και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία για τα οποία συζητούμε με τους θεσμούς. Δεν είναι αυτονόητο ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μέρος της παιδείας, γιατί υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια να είναι πρωταρχικά επιχειρήσεις. Η κατάργηση του νόμου δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την συμφωνία, αλλά συζητούμε μερικές λεπτομέρειες».

Για τις απολύσεις στα ιδιωτικά: «Δεν μπορεί μόνο ο σχολάρχης να αποφασίζει το αν θα απολύσει κάποιον, αλλά να υπάρχει γνωμοδότηση και από το υπουργείο. Αυτό εμείς θέλουμε να παραμείνει γιατί μπορεί η τρόικα να θέλει να μείνει, αλλά κι εγώ θέλω να γίνω εκατομμυριούχος, τι λέει αυτό»;

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει για την ΝΔ: «Oυσιαστικά η ΝΔ θεωρεί θετικά αυτά που κάνουμε, καθώς είναι μια πλήρους αμηχανίας ανακοίνωση, αλλά το ακοστολόγητο δεν ισχύει, καθώς για πρώτη φορά έχουμε επιτροπή μελέτης των οικονομικών της Παιδείας και κανένα από όσα ανακοινώσαμε χθες δεν είναι ακοστολόγητο».

Τέλος, αναφέρθηκε στον ΔΟΑΤΑΠ: «Ο ΔΟΑΤΑΠ κάνει ένα πολυσύνθετο έργο, που απαιτεί μελέτη, μια κατηγορία τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα, αλλά κάποιες άλλες εξαρτώνται και από την ανταπόκριση των ξένων πανεπιστημίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες εισηγμένες εταιρείες έχουν γεμάτα ταμεία και ποιες άδεια. Τι να προσέξετε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «κάγκελα» γιατροί, φυσιοθεραπευτές και φαρμακοποιοί για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές