• Top Stories

    «Μαστίγιο και καρότο» από τους δανειστές: Μια έξοδος στις αγορές δεν είναι αρκετή


    Την αναμενόμενη ελληνική έξοδο στις αγορές κλήθηκαν να σχολιάσουν αξιωματούχοι της Ε.Ε. οι οποίοι μπορεί μεν να μίλησαν με ενθαρρυντικά λόγια, ωστόσο ξεκαθάρισαν πως μια μόνο έξοδος δεν είναι αρκετή.

    Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά στο Reuters, η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η τελευταία θα απαιτήσει μια σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και την δημιουργία ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας.

    Σε δηλώσεις τους στο Reuters, τρεις συνολικά αξιωματούχοι της κοινότητας είπαν πως η χώρας μας πρέπει κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω για τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

    Επίσης σημαντικό, κατά τις ίδιες πηγές, θα είναι ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας αξιωματούχος.

    Ακόμα ωστόσο και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει. Αυτό διότι κατά τους ίδιους ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

    Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδώσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

    Μια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδώσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα, επισήμαναν οι ίδιοι.



    ΣΧΟΛΙΑ