• Πολιτική

    Live από τη Βουλή: Η μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη για την οικονομία

    • NewsRoom
    ΝΔ


    «Τώρα έχουμε συμφωνία και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

    Αναφερόμενος ουσιαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία.

    «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

    Live εικόνα:

    «Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», πρόσθεσε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

    Στην συνέχεια, σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

    Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε αμέσως μετά πως πίσω από «τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».

    Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.

    Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

    Είπε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».

    Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.

    Για πρώτη φορά, είπε, -μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία- έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.

    Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας  σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της.

    Τόνισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο «Ντυνάν» εις υγείαν των κορόιδων.

    Μητσοτάκης: Θα λογοδοτήσετε γι’ αυτές τις συμπεριφορές σας
    Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Είστε ο τελευταίος σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πώς θα ασκεί αντιπολίτευση. Σας θυμόμαστε στην έξαλλη περίοδό σας».

    Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να παραβιάζει προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς, να χρησιμοποιεί ελικόπτερα σα να είναι το παιγνίδι του, να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη για ναρκωτικά, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:

    Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να πάει φυλακή. Μόνο που αυτό το κρίνει η δικαιοσύνη.  Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ασχήμια της πολιτικής ζωής» τη συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας και «θεσμική παράκρουση και παρακμή» τα όσα κάνει και λέει ο Παύλος Πολάκης.

    «Απολαμβάνει πολιτικό ακαταλόγιστο;» αναρωτήθηκε για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε τα ερωτήματα: «Μπορεί να χρησιμοποιεί ελικόπτερα σαν να είναι το παιχνίδι του;». Κατόπιν ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε την πλήρη κάλυψη από τον πρωθυπουργό στο ζήτημα της επανειλλημμένης επικοινωνίας του υπουργού με έναν ισοβίτη, ζητώντας όλοι οι ένοχοι, εφόσον κριθούν από την δικαιοσύνη, να οδηγηθούν στην φυλακή.

    «Σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων, είχατε εγκρίνει την επικοινωνία αυτή, λάβατε γνώση όσων ειπώθηκαν;», ρώτησε ακόμα τον κύριο Τσίπρα.

    Το χειρότερο όμως κύριε Τσίπρα είναι ότι η εξουσία σας έχει διαφθείρει και έχετε αποκτήσει ανοσία, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την συμπεριφορά του κυρίου Πολάκη, ενώ στην συνέχεια χαρακτήρισε «γραφικές» τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά πολύ σοβαρή υπόθεση τις επιθέσεις του στην Δικαιοσύνη. «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη “στοιχείωση” όπως λέτε κι εσείς για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα», είπε με έμφαση.

    Πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτοί είστε, είπε ακόμα ο κύριος Μητσοτάκης καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό πως έδωσε επικοινωνιακά το βάρος στις «λίστες», από τις οποίες τα κέρδη για το κράτος ήταν ελάχιστα, ενώ αντίθετα ατόνισαν οι έλεγχοι στα εμβάσματα και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα τα έσοδα να ελαχιστοποιηθούν.

    «Εμείς θα προφυλάξουμε την πατρίδα μας από τις επιθέσεις λαϊκισμού και αντιθεσμικές. Εσείς κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε κ. Τσίπρα» κατέληξε την παρέμβασή του για τα θεσμικά ζητήματα ο πρόεδρος της ΝΔ.

    O Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε πλήρη κάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού του εταίρου. Αναφερόμενος σε όλα όσα καταγγέλονται για τους χειρισμούς του κ. Καμμένου σχετικά με την υπόθεση Noor 1 ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: Γιατί ο υπουργός Άμυνας μίλησε με κάποιον που ισχυριζόταν ότι ότι έχει πληροφορίες και τον παρότρυνε να καταθέσει για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή υπόθεση ναρκωτικών.  «Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα» κατέληξε την αναφορά του για το θέμα ο πρωθυπουργός.

    Σας είχε ενημερώσει ο Πάνος Καμμένος; Ναι ή όχι;

    Η εξουσία κύριε Τσίπρα σας έχει φθείρει, το χειρότερο είναι ότι σας έχει διαφθείρει συνολικά. Κύριε Τσίπρα αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολιτική σας απόφαση να καλύψετε τον Παύλο Πολάκη.  Τι έγινε με τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Μπόγιαρνς;

    Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας.

    Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει από τον Ιανουάριο του 2015 ότι η χώρα γυρίζει σελίδα,κοντεύει να σκιστεί το βιβλίο.

    Καθυστερήσατε γιατί θέλατε να δείξετε ότι δήθεν διαπραγματεύεστε. Είχατε πει ούτε ένα νέο μέτρο. Χρειάστηκαν μέτρα 5,1 δισ ευρώ και ένα νέο μνημόνιο για πολλά χρόνια. Ψηφίσατε μείωση συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών…

    Για το χρέος που είχατε σημαία δεν πετύχατε τίποτα.
    Το μέρισμα από την ανάπτυξη δεν θα πηγαίνει στους Ελληνες αλλά στους δανειστές.

    Η τελευταία τριετία προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στην ελληνική οικονομία, η αύξηση των φόρων κάνει μεγάλη ζημιά στη ζωή των πολιτών, οι Ελληνες δουλεύουμε για το κράτος.
    Τα λουκέτα αυξήθηκαν το 2016, οι μισθοί μειώνονται, πώς να αντέξουν οι πολίτες;

    Ο κ Τσίπρας προεξοφλεί ως θρίαμβο μια μικρή έξοδο στις αγορές. Ξεχνά τι έλεγε τον Μάρτιο του 2014 όταν η χώρα έβγαινε στις αγορές. Μακάρι να βγούμε στις αγορές, εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν. Τα στελέχη σας κ. Τσίπρα υπονομεύουν τις επενδύσεις. Εάν η χώρα στέκεται ακόμα όρθια οφείλεται εν μέρει και στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης. Εμείς καλούμε και σήμερα τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας. Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα φύγετε και τότε θα ξεδιπλωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. Και ο διεθνής παράγοντας θα δει μία κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Εμείς θα απευθύνουμε προσκλητήριο σε όλες τις υγιείς δυνάμεις, πέρα και πάνω από τα κόμματα. Ασχέτως ιδεολογικών καταβολών. Με νοικοκύρευμα σε όλους τους τομείς. Με μείωση της γραφειοκρατίας. Με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Με επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

    Έχουμε πολιτική για την οικονομία και όραμα για την Ελλάδα. Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία μιας χώρας που εσείς τη σέρνετε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές με καταστροφικά αποτελέσματα.
    Κλείνω με την εξής παρατήρηση: τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός που πέρσι κάλπαζε από δεξιά κι αριστερά υποχώρησε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ