• Πολιτική

    Λαγκάρντ: «Δε ζητάμε περισσότερα παρά μόνο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων»

    • NewsRoom
    Λαγκάρντ


    Σε μια δήλωση που έχει ακουστεί πολλάκις και από πολλές πλευρές τις τελευταίες μέρες, προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις Βρυξέλλες. Ότι δηλαδή, πρωτού γίνει οποιαδήποτε κουβέντα για το χρέος, πρώτα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

    Όταν ρωτήθηκε για το αν ζητάνε περισσότερα οι δανειστές από την Ελλάδα, απάντησε το εξής: «Το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016».

    Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα το ταμείο; «Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι».

    Ουσιαστικά, ακολουθείται η κοινή γραμμή όλων των στελεχών. Ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Πάντως, θα ήθελε, όπως τονίζει, να μπορούσε να μιλάει για «νίκη στην Ελλάδα», αλλά «αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

    Το σημαντικότερο για τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»

    Τέλος, ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν για τον μέσο όρο του δημοσίου χρέους στις προηγμένες οικονομίες, που βρίσκεται στο πολύ υψηλό 108% του ΑΕΠ; Η κ. Λαγκάρντ, πιστεύει πως οι λύσεις είναι τρεις: Πρώτον, ο πόλεμος, κάτι που βεβαιως δεν αποτελεί επιλογή. Δεύτερον, η μαζική αναδιάρθρωση των χρεών, κάτι που επίσης δεν αποτελεί επιλογή και τρίτον, ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την απομείωση των χρεών μέσα από επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καυστικός ο Μητσοτάκης κατά της Κυβέρνησης Τσίπρα: «Βατερλό η δεύτερη αξιολόγηση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόρτμουντ: Στην Μέρκελ αναφέρεται η επιστολή ανάληψης – ευθύνης του χτυπήματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ