• Πολιτική

    Κομισιόν: Τρομακτικά σενάρια με εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 241% του ΑΕΠ

    • NewsRoom


    Σενάρια… χάους για το χρέος παρουσιάζει η Κομισιόν σε έκθεσή της που αποκαλύπτει το δίκτυο Bloomberg. Βάσει των σεναρίων αυτών το χρέος σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να φθάσει στο 241% του ΑΕΠ το έτος 2060!

    Στην έκθεση – βόμβα, η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών.

    «Υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες» τονίζεται στην έκθεση για το μνημόνιο.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως υπάρχουν «σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη», ενώ προβλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να εκταμιευθούν από το δάνειο του ESM των 86 δισ. ευρώ δόσεις αξίας 27,4 δισ. ευρώ.

    Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος 

    Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να υποχωρήσουν στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από 17,5% του ΑΕΠ το 2017.

    Η εξέλιξη αυτή κρίνεται επιτακτική, με βάση το κύριο σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχει συντάξει η Κομισιόν.

    Από το 2020 κι έπειτα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν φτάνοντας το 20,8% έως το 2060. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να αγγίξει το 176,5% του ΑΕΠ το 2017, το 159,9% το έτος 2020, το 123,1% το έτος 2030 και το 91,2% το 2060.

    Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει το 241% του ΑΕΠ το έτος 2060 ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα έφθαναν έως τότε το 56% του ΑΕΠ.

    Ο συνδυασμός το υψηλού ελληνικού χρέους με τις εξίσου υψηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα» που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, τονίζει η Κομισιόν στην ανάλυσή της, την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg.

    Η έκθεση, με ημερομηνία 16 Ιουνίου, βλέπει την ανάγκη για «την υλοποίηση επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, χτίζοντας στους όρους και προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν στα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και 15ης Ιουνίου 2017».

    «Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τη διαχείριση του χρέους (που θα περιλαμβάνει την πλήρη υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων), παράταση της περιόδου λήξης και της περιόδου χάριτος για το αρχικό κεφάλαιο και τον τόκο, μαζί με τη χρήση των κερδών από SMP και ANFA θα επιτρέψει την επιστροφή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα όσον αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες», τονίζεται.

    Προστίθεται δε πως «η βιωσιμότητα του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη για επιπλέον μέτρα στο χρέος, θα πρέπει να αξιολογηθούν με έναν τρόπο που θα μερινά και για έναν αριθμό καθοδικών κινδύνων».

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίας. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής».

    Ένα ταμειακό απόθεμα της τάξης των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περίπου 10 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνεται.

    Η χώρα μας, χρειάζεται συνολικά να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές για το υπόλοιπο του προγράμματος, ενώ πρέπει να τακτοποιηθούν οφειλές περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMA: Υψηλά διετίας για το ΧΑ χωρίς την στήριξη των VIP τραπεζικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Ο δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια για Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurostat: Λόγω δανείων ανήλθε το ελληνικό χρέος σε ποσοστό 80%



    ΣΧΟΛΙΑ