• Top Stories

    Κυπριακό: Σε «θετική ατμόσφαιρα» οι συζητήσεις – Δεν αποσύρθηκε το έγγραφο Έιντε

    • NewsRoom
    Κυπριακό

    Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε (αριστερά) και ο Τζέφρι Φέλτμαν (δεξιά) στη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία


    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν σήμερα στο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας με «εποικοδομητικό» τρόπο και σε «θετική ατμόσφαιρα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

    «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν υπογράμμιζε τη «θετική ατμόσφαιρα» και μια «αξιοσημείωτα θετική στάση».

    Δεν αποσύρθηκε το έγγραφο Έιντε

    Σε σχέση με το έγγραφο που είχε ετοιμάσει, ο Έιντε ανέφερε ότι είναι «λανθασμένη» η άποψη ότι αποσύρθηκε, ενώ τόνισε ότι «απλώς δεν είναι κοινό, αλλά τα ζητήματα που τίθενται σε αυτό και αποτελούν θέσεις που διατύπωσαν οι πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη, τίθενται στις συναντήσεις που γίνονται».

    Ο κ. Έιντε ανέφερε πως το απόγευμα παράλληλα με τις εγγυήσεις θα συζητηθούν και τα άλλα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού στη βάση της δέσμευσης πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν με το εδαφικό και το περιουσιακό.

    Οι ελληνικές θέσεις

    Στη πρωινή σύνοδο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε τη πρόταση του για το Κυπριακό που προβλέπει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

    Την θέση για κατάργηση των εγγυήσεων διατύπωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως τα δεινά της Κύπρου προέρχονται λόγω της ύπαρξης εγγυήσεων με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επεσήμανε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερμανική Βουλή: Εγκρίθηκε η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Το μέτρο επιτυχίας των ανθρώπων είναι να σηκώνονται ξανά όταν πέφτουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Αδειάζει» την κυβέρνηση με απίστευτη παραδοχή ο Χουλιαράκης: «Ξέραμε για το χρέος..»



    ΣΧΟΛΙΑ