Κατερίνα Σαββαΐδου, πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Στην απαλλαγή της Κατερίνας Σαββαΐδου από την κατηγορία της κακουργηματικής απόπειρας απιστίας προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών. Με βούλευμά του αποφάσισε να μην την παραπέμψει σε δίκη για την εντολή που είχε δώσει ως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να επανελεγχθεί πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία της βορείου Ελλάδος. Μια εντολή που, κατά το κατηγορητήριο, «πάγωσε» τη διαδικασία είσπραξης του τεράστιου ποσού από τις φορολογικές αρχές.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας δεν υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, βάσει της οποίας υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή της κα Σαββαΐδου σε δίκη. Ετσι, με το υπ’ αριθμόν 1190/2017 βούλευμα (και εφόσον αυτό δεν αναιρεθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) πέφτει η αυλαία σε μία πολύκροτη υπόθεση που είχε στοιχίσει τη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία και ο κύριος μέτοχος της εταιρείας GENNET, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης. Δική του αναφορά, μάλιστα, διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για να ελεγχθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ελεγκτών που διενήργησαν τον επανέλεγχο στην εταιρεία. Ο κ. Τσουκαλίδης κατήγγειλε τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι ελεγκτές δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι είχε «παγώσει» η όλη διαδικασία.
Ο επανέλεγχος του προστίμου
Η τότε γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου είχε παραγγείλει τον επανέλεγχο φορολογικού προστίμου 78.000.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην GENNET για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχεται δικαστικά και για υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορούμενος είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος.
Κατά το κατηγορητήριο, η κα Σαββαΐδου αποφάσισε τον επανέλεγχο του προστίμου, χωρίς να έχουν προκύψει νεώτερα στοιχεία και παρά το γεγονός ότι αυτό είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Αποτέλεσμα, να «χρεωθεί» την επ’ αόριστον καθυστέρηση του επανελέγχου και κατ’ επέκταση την είσπραξη των 78 εκ ευρώ. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Με την πράξη της αυτή η κατηγορουμένη απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου».
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σαββαΐδου, με το υπόμνημα που είχε καταθέσει, αρνήθηκε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ζημίωνε το Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι κατά τη θητεία της στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση. Υποστήριζε, επίσης, ότι μέσα στις αρμοδιότητες της ήταν η εντολή επανελέγχου οποιουδήποτε προστίμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ευνοϊκή μεταχείριση μίας εταιρείας. Κάθε επανέλεγχος –έλεγε η κα Σαββαΐδου- μπορεί να οδηγήσει στον καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελέας: Να μην συλληφθεί η σύζυγος Στουρνάρα, όπως ζητούσε ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τη σύλληψη της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ζήτησε ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης (upd)