Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Ένας πασίγνωστος Αθηναίος δικηγόρος εισέπραξε μισό εκατομμύριο ευρώ από επιχειρηματία πελάτη του. Ήταν η εγγύηση του για να μη οδηγηθεί στη φυλακή για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων. Όμως, ο δικηγόρος, καθ’ομολογίαν του, κράτησε τα χρήματα για τον εαυτό του, μαζί και την υπέρογκη αμοιβή του που έφτανε στις 75.000 ευρώ! Τέσσερα χρόνια πριν, ο πελάτης οδηγήθηκε στη φυλακή και τώρα ο συνήγορος υπεράσπισης στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στο γνωστό δικηγόρο. Ομόφωνα τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών: 8 έτη για την υπεξαίρεση των 500.000 ευρώ και άλλα δύο έτη για απιστία δικηγόρου. Κατά συγχώνευση η ποινή που πρωτόδικα καταδικάστηκε είναι 9 έτη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον πελάτη του, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, που πλήρωσε μεν την ορισθείσα εγγύησή του αλλά κατέληξε στη φυλακή, ο συνήγορος του δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Κατά πλειοψηφία (δύο έναντι ενός δικαστή) το δικαστήριο του έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

«Είχα ανάγκη…»

Ο δικηγόρος παραδέχθηκε στο δικαστήριο την υπεξαίρεση των χρημάτων. Απολογούμενος υποστήριξε ότι «κράτησε τα χρήματα για οικογενειακές του ανάγκες». Ρωτήθηκε ποιες ήταν αυτές αλλά δεν απάντησε.

Την ύστατη στιγμή, μάλιστα, προσπάθησε να μειώσει τις ποινικές συνέπειες της πράξης του.

Μια μέρα πριν από την έκδοση της απόφασης κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 21.500 ευρώ στο όνομα του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Στη συνέχει ζήτησε από τους δικαστές να αναβάλουν την εκδίκαση της υπόθεσης για να μπορέσει να καταβάλει και τις υπόλοιπες 478.500 ευρώ! Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δικηγόρος (από τον οποίον πλέον έχει αφαιρεθεί η άδεια δικηγορίας) στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, υπερασπίστηκε τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο στην απολογία του στον τότε ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων.

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον επιχειρηματία με εγγυοδοσία 500.000 ευρώ, μεταξύ άλλων περιοριστικών όρων. Το ποσό έπρεπε να καταβληθεί εντός 10ημέρου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο κατηγορούμενος.

Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όλες του οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν στο εξωτερικό σε επενδυτικούς λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα. Εφόσον ο ίδιος δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας (του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα), ζήτησε από τον δικηγόρο του να αιτηθεί στον ανακριτή την παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγύησης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης φέρεται να του πρότεινε να μεταφέρει το ποσό της εγγυοδοσίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία. Πράγματι, ο επιχειρηματίας κατέθεσε με τέσσερα εμβάσματα στο λογαριασμό του δικηγόρου 575.000 ευρώ. Οι 75.000 ευρώ ήταν για την αμοιβή του δικηγόρου.

Ο καιρός περνούσε αλλά η εγγύηση των 500.000 ευρώ δεν καταβαλλόταν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 ο επιχειρηματίας συνελήφθη και προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Παρέμεινε στη φυλακή 4,5 μήνες, μέχρι να (ξανά) συγκεντρώσει και να καταθέσει τα χρήματα της εγγυοδοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ΕΣΡ αποφάσισε: 7 οι τηλεοπτικές άδειες τελικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στη Βουλή με αφορμή το Noor 1

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας γνώριζε και ήταν ικανοποιημένος με το σχέδιο παράλληλων πληρωμών