Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ισπανία: Ένταση στην Γερουσία εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Καταλανικού Κοινοβουλίου

Σε μια από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις της Γερουσίας της Ισπανία, λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη συνεδρίαση του Καταλανικού Κοινοβουλίου, η  ισπανική κυβέρνηση  απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τόνισε πως «δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας”,  εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει “μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της”.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. “Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία” στα καταλανικά).

Την ίδια στιγμή, με μία ώρα αναμένεται να καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Καταλονίας συνεδριάζουν. Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας (19:00 ώρα Ελλάδας). Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει στην ομιλία του μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η αντίδραση της Μαδρίτης απέναντι σε ενδεχόμενη κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τον Κάρλες Πουτζντεμόν θα είναι άμεση, υποστηρίζουν στο Bloomberg δύο πηγές που φέρονται να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της ισπανικής κυβέρνησης.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ωστόσο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά και δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι η Μαδρίτη έχει στείλει ήδη δυνάμεις στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αστυνομία της Καταλονίας στην περίπτωση που επιχειρήσει να προφυλάξει τον Πουτζντεμόν.

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το “δημοψήφισμα” για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ισπανία- Καταλονία: Η ώρα της κρίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζεται η «φυγή» – Εγκαταλείπει και επίσημα η Abertis την Καταλονία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: TAZ: Η Καταλονία θα κάνει την ίδια κωλοτούμπα με τον Τσίπρα το 2015