• Πολιτική

    Eurogroup: «Πάγος» για το χρέος από τον Σόιμπλε – Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μοσκοβισί

    • NewsRoom
    Eurogroup


    «Πάγο» στις συζητήσεις για το χρέος έβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στο συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης:  «Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν το τέλος του προγράμματος. Αυτό που μπορεί να συμβεί  τώρα είναι να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι όροι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Ταυτόχρονα, άφησε και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης  την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ένα από τα κρισιμότερα θέματα θα είναι η «είσοδος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Επιφυλακτικός ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ για την ελάφρυνση του χρέους

    Επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας αργότερα πως «Ήδη η χώρα δανείζεται με πολύ καλούς όρους».

    «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση για το που θα πάνε τα πράγματα στο Eurogroup, το τοπίο παραμένει ακόμη θολό» ανέφερε νωρίτερα αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που προηγήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του EWG δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ και όπως όλα δείχνουν η σημερινή νύχτα αναμένεται μακρά.

    Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορεί

    Από την άλλη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τήρησε μια πιο ξεκάθαρη στάση και κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας «να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους». «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει ό,τι μπορεί» έσπευσε να προσθέσει.

    «Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να καταλήξουμε σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας πως για τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι και «επιθυμητή και εφικτή». «Σήμερα πρέπει να φθάσουμε ή τουλάχιστον να προσεγγίσουμε, αυτή τη συμφωνία» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο. «Υπάρχει μία κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα» κατέληξε.

    Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

    Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. “Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης” υπογράμμισε ο Μ. Λεμέρ. Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά “απομακρυσμένες”. “Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα”, επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: «Σε δύο χρόνια ψήφισε δύο Μνημόνια ο Τσίπρας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ στον πόλεμο για το χρέος. Όλες οι εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βέλγικος Τύπος: «Μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης η ελληνική οικονομία»



    ΣΧΟΛΙΑ