Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ποιος χρηματοδοτεί την επετειακή εκδήλωση για τον Άρειο Πάγο;

Δημοπρασία

Με καταγγελτικά «πυροτεχνήματα» άρχισαν τα προεόρτια της αυριανής επετειακής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Μετά την ερώτηση που κατέθεσε το Ποτάμι στον υπουργό Δικαιοσύνης για το «ποιος πληρώνει τη δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας», σήμερα έρχεται η «πύρινη» ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η πολυπληθέστερη συνδικαλιστική Ένωση που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση πριν από λίγους μήνες με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (η οποία τέλος του μήνα αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης από τη θέση της), με αφορμή την πρόταση της τελευταίας για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών αλλά και την ίδρυση της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, εξαπολύει πυρά στην ανακοίνωση της για «εν κρυπτώ εορτασμό» (προφανώς η ΕΔΕ δεν έχει προσκληθεί στην αυριανή εκδήλωση) και ζητά να δοθούν απαντήσεις για την πηγή χρηματοδότησης της εκδήλωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν θα παραστεί στην αυριανή εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του.