• Πολιτική

    Εκλογές Γαλλία: Έτοιμος να σαρώσει ο Μακρόν

    • NewsRoom
    Μακρόν


    Τη σαρωτική πορεία του Μακρόν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας αναμένεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα του β΄γύρου των εκλογών που διεξάγονται από το πρωί  στη Γαλλία.

    Το προεδρικό κόμμα, η Δημοκρατία Εμπρός (La Republique en Marche –REM), και ο κεντρώος σύμμαχός του MoDem αναμένεται να αποσπάσουν από 400 έως 470 από τις 577 έδρες, πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

    Η -αδύναμη- αντιπολίτευση

    Διαιρεμένα, εξασθενημένα, και όχι απαραίτητα «ασύμβατα με τον Μακρόν», τα υπόλοιπα κόμματα φοβούνται ότι θα περιοριστούν σε ένα ποσοστό επιβίωσης: η Ρεμπουμπλικανική Δεξιά αναμένει να εξασφαλίσει από 60 έως 90 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές, που είχαν την πλειοψηφία στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να περιοριστούν στις 20 έως 35 έδρες μαζί με τους συμμάχους τους.

    Η ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν  που ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, αναμένεται να εξασφαλίσει από 1 ως 6 (!) έδρες

    Η  ριζοσπαστική αριστερά του Μελανσόν και οι σύμμαχοί της αναμένεται να λάβουν από 10 έως 25 έδρες.

    Χαμηλό το ποσοστό της συμμετοχής  

    Το ποσοστό της συμμετοχής στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που διεξάγεται σήμερα έφθανε το 17,75% στις 12 το μεσημέρι έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

    Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνον 4 βουλευτές

    Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος Μακρόν, ένας κεντρώος της δεξιάς και ένας από την αριστερά.

    Ηδη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα περιφερειών του εξωτερικού. Δύο βουλευτές του κόμματος Μακρόν, ο Roland Lescure και η Paula Forteza εξελέγησαν στην Αμερική.

    Ο πρώτος στην περιφέρεια Καναδάς-ΗΠΑ, η δεύτερη στην περιφέρεια Κεντρική Αμερική. Εκθρόνισαν έτσι τους δύο εν ενεργεία βουλευτές του δεξιού κόμματος.

    Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι έντεκα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό.

    Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής.

    Ο Μακρόν στην κάλπη χωρίς την Μπριζίτ 

    Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί).

    Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτησε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν “σέλφι” μαζί του.

    Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.

    Η Λε Πεν ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν

    Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε πριν από λίγο, στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

    Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

    Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

    Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%.

    Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).

    Το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση.

    Η ριζοσπαστική αριστερά του Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων, προηγούμενη των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%).

    H τελευταία δημοσκόπηση

    Το κίνημα La Republique en Marche (LREM)του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μαζί με το Modem αναμένεται να εξασφαλίσει 430 έως 460 έδρες στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση , σύμφωνα με δημοσκόπηση του ODOXA.

    Η γαλλική δεξιά εξασφαλίζει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 70 έως 95 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έως 35 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 1 έως 6 έδρες.

    Η δημοσκόπηση προβλέπει συμμετοχή 47% στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, έναντι του 48,71% στον πρώτο γύρο, ποσοστό που ήδη αποτελεί χαμηλό ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία.

    Πηγή: thetoc.gr

     



    ΣΧΟΛΙΑ