• Top Stories

    Η εκδίκηση του Νίκου Φίλη: «Δεν θα είχα αντίρρηση σε εξεταστική για τον Καμμένο»

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης

    Νίκος Φίλης


    Οκτώ μήνες μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

    Για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του μπήκε ο υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας, λόγω της κόντρας του με την εκκλησία της Ελλάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο παρελθόν ο κ. Φίλης είχε επιτεθεί στον κ. Καμμένο με αφορμή το θέμα της πρόθεσης του υπ. Άμυνας να αγοράσει μαχητικά F-35 την ώρα που η διαπραγμάτευση βρισκόταν στον αέρα.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του κ Φίλη στο iefimerida:

    «Θυσιάστηκα σε ένα παιχνίδι εξουσίας εντός της ιεραρχίας», προσθέτει και αναφερόμενος στη διαρκή δημοσκοπική πτωτική τάση της κυβέρνησης και του κόμματός του επισημαίνει:

    «Πράγματι στο θέμα της διαπραγμάτευσης δεν είπαμε ψέματα, αλλά πέσαμε θύματα των δικών μας ψευδαισθήσεων. Τι άλλο ήταν όλη αυτή η ιστορία ότι σηκώσαμε ψηλά το θέμα του χρέους; Σωστά το θέσαμε, αλλά δεν έπρεπε να το σηκώσουμε ως προϋπόθεση».

    Αν πάντως κληθεί να βοηθήσει, είναι έτοιμος να επιστρέψει στην κυβέρνηση…

    – Κύριε Φίλη, πιστεύετε ότι δεν πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο και το Noor 1;

    «Πέρα από τις πολιτικές παρενέργειες, το κύριο είναι να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το έγκλημα του Noor 1. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος είπε ότι όποιες επικοινωνίες είχε, τις είχε για να διευκολύνει και όχι για να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη. Το μείζον θέμα είναι τα ναρκωτικά και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Τρεις τόνοι ηρωίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αδικήματα. Με αυτή την έννοια, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Όχι, προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση για την εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντασσόταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι πρυτάνευσε και η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΝΔ. Σημειώνω, πάντως, ότι και ο κ. Καμμένος στη Βουλή, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή.

    – Από το Νοοr 1 θα μπορούσε να κινδυνεύσει η κυβέρνηση;

    «Οχι, για ποιον λόγο; Κινδυνεύουν αυτοί που φέρνουν ηρωίνη στην Ελλάδα. Δεν κινδυνεύει μια κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει τη νεολαία από τα ναρκωτικά. Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας που λέει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σε συνεννόηση ενδεχομένως και με ξένες υπηρεσίες. Εχω εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει».

    – Τελικά αποδεικνύεται μονόδρομος η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ…

    «Ηταν μια αναγκαστική πολιτική επιλογή με βάση τον συσχετισμό που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 και με βάση μια λαϊκή εντολή ενίσχυσης της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015, σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικό πρόγραμμα, οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ήξεραν ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται για την κατρακύλα της οικονομίας και για όλα αυτά που ζούσε ο κόσμος και, δεύτερον, για το θέμα της διαφθοράς. Ήταν μια αναγκαστική συνεργασία σε μια περίοδο που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τους μνημονιακούς καταναγκασμούς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζανακόπουλος: Η εμπιστοσύνη αρχίζει σιγά-σιγά να περνάει στην πραγματική οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση – σοκ για την κυβέρνηση: Στο όριο της αυτοδυναμίας η ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο νοσοκομείο ο Τσίπρας – Τι λέει η ανακοίνωση του Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ