• Πολιτική

    Η δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα είναι τελικά πανάκριβη – 3,8 δισ. ευρώ δίνουν οι γονείς για φροντιστήρια, βιβλία, ιδιαίτερα

    • NewsRoom
    Πανελλαδικές


    Πόσο δωρεάν είναι πραγματικά η παιδεία στην Ελλάδα; Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τα έτη 2002-2014, καθόλου!

    Μόνο το 2014, οι γονείς ξόδεψαν 3,8 δισ. ευρώ για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους. Ενδεικτικά, το 40% των χρημάτων αυτών, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αφορούσε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες.

    Συγχρόνως, δόθηκαν 973 εκατ. ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, 834 εκατ. ευρώ για τις σπουδές φοιτητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 253 εκατ. ευρώ σε σχολικά βιβλία-βοηθήματα, 186 εκατ. ευρώ σε μαθήματα πληροφορικής, τέχνης κλπ και 66 εκατ. ευρώ σε μπέιμπι σίτινγκ προκειμένου οι γονείς να εργάζονται για να πληρώνουν τη «δωρεάν» παιδεία.

    Σε αυτό το σημείο βέβαια, αξίζει να τονισθεί πως ενώ οι γονείς ξοδεύουν απίστευτα ποσά στον τομέα της εκπαίδευσης, η  δημόσια δαπάνη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ και για τη δευτεροβάθμια το 1,588 δισ. ευρώ.

    Συνολικά οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για εκπαίδευση το 2014 ανήλθαν στα 9,387 δισ. ευρώ με το 60% να αφορά τα χρήματα που δαπάνησε το δημόσιο και το 40% χρήματα που δαπάνησαν ιδιώτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ναι η ΕΡΤ έχει κενά. Και πρέπει να προσληφθούν 50 χορωδοί ( η απόλυτη κοροϊδία )

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Big Business στην ενέργεια και η «Πτολεμαΐδα 5”. Ο Περιστέρης, ο Παναγιωτάκης, ο Μπάκουλης και ο λαβύρινθος των συμφερόντων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη για Καλογήρου: Η εταιρία πτώχευε και η οικογένεια Λεμονή είχε 12 εκατ. ευρώ αμοιβές



    ΣΧΟΛΙΑ