• Top Stories

    Τουρκία: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα Ευρωπαϊκά πρότυπα λένε διεθνείς παρατηρητές

    • NewsRoom
    Τουρκία


    Σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εντόπισαν οι διεθνείς παρατηρητές που είχαν οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα του Πάσχα αντιπρόσωποι της αποστολής.

    Οι παρατηρητές του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν 0λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

    Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε πως το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

    Η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του “Ναι” στην κάλυψη των ΜΜΕ.

    Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον “περιορισμό” των ελευθεριών που παρατηρήθηκε στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

    Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Σεμπάστιαν Κουρτς: «Οι Βρυξέλλες να σταματήσουν τη φαντασίωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαθιά διχασμένη η τουρκική κοινωνία, λένε Μέρκελ και Γκάμπριελ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου: Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του τουρκικού λαού



    ΣΧΟΛΙΑ