• Πολιτική

    Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ η έξοδος στις αγορές

    • NewsRoom
    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μόνη της και χωρίς τη συνδρομή των θεσμών και ειδικότερα της ΕΚΤ, τονίζουν ξένοι οικονομικοί παράγοντες που κλήθηκαν να σχολιάσουν την επιμονή του κυβερνητικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές έως τα τέλη του 2017.

     Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει την «πολυτέλεια» να κάνει αυτό που συνέβη το 2014, δηλαδή να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές και εν συνεχεία να διολισθήσει και πάλι, ελέω αρνητικών εξελίξεων.

    Σύμφωνα με τους οικονομικούς παράγοντες το κλίμα έχει βελτιωθεί μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο αγκάθι παραμένει το χρέος για το οποίο πάντως υπάρχει επιθυμία να διευθετηθεί εντός των επόμενων μηνών.

    Το 2014 η έξοδος της Ελλάδας έγινε δυναμικά, με έκδοση πενταετούς ομολόγου που είχε υπερ-καλυφθεί από τις προσφορές, ωστόσο ολοκληρώθηκε με την έκδοση τριετούς ομολόγου που λίγο έλειψε να ακυρωθεί τελείωσε μετά το συμβάν της Banco Espirito Santo.

    Σήμερα διαμορφώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας κυρίως λόγω του γεγονότος πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση αν και η Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να διευκολύνει το ελληνικό δημόσιο με το QE.

    Αυτό διότι οι τραπεζίτες στην ΕΚΤ βλέπουν με δυσπιστία να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα για το χρονικό διάστημα που το ΔΝΤ εμμένει στον χαρακτηρισμό τους χρέους ως μη βιώσιμου και προετοιμάζει μάλιστα σχετική έκθεση.

    Αυτό διότι μοιάζει αντιφατικό Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει θετικά βήματα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE την ώρα που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το ίδιο χρέος ως μη βιώσιμο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κικίλιας: «Όσο είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, δεν θα έχει θετικές εξελίξεις η χώρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιτσιόρλας: «Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για πολλούς επενδυτές»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Σενάρια για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, απίθανο πια το QE



    ΣΧΟΛΙΑ