• Top Stories

    Bloomberg: Το Eurogroup θα αφήσει «ξεκρέμαστο» τον Αλέξη Τσίπρα

    Τσίπρας


    Απίθανο θεωρεί το Bloomberg να υπάρχει συμφωνία για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο Eurogroup της Πέμπτης. Όπως μάλιστα αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραπεμφθεί για αργότερα το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

    Έτσι, όπως εκτιμά το Bloomberg, ο  Αλέξης Τσίπρας μένει «ξεκρέμαστος» και τούτο διότι εδώ και δυο χρόνια υπόσχεται στους Έλληνες ότι θα μπει τέλος στη λιτότητα και η χώρα θα οδηγηθεί σε μια αναπτυξιακή έκρηξη.

    Αναφορικά με το τι θα καταφέρει να εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Eurogroup της Πέμπτης, το Bloomberg εκτιμά πως αυτό θα περιοριστεί πιθανότατα σε μια συμφωνία για εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης, όμως χωρίς χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, τέτοια που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού δεν έχει πείσει αυτούς που είδαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να συρρικνώνονται στα οκτώ χρόνια της κρίσης και να έχουν σχεδόν σταματήσει πλέον, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg αφού, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία παραμένει στάσιμη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να είναι οι πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι.

    Το Bloomberg αναφέρεται και στα άρθρα του Έλληνα πρωθυπουργού σε Le Monde και Die Welt στα οποία ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «το χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη σε μια περίοδο που οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

    Μάλιστα, αναφέρεται και στη συνέντευξη του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ που παραχώρησε στο ίδιο, κατά την οποία ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές και το Μνημόνιο. Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

    Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι για να λάβει την ελάφρυνση χρέους, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πολιτικά επώδυνες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, οι οποίες όμως τώρα αιωρούνται σαν σκιά πάνω από το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο χαστούκι από Σόιμπλε: «Χάσιμο χρόνου η εμμονή της Ελλάδα στη πρόταση Λε Μερ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί: «Τα πράγματα βαίνουν στην σωστή κατεύθυνση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Citi: Ο φόβος που «καλλιεργεί» ο Τσίπρας αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ