• Πολιτική

    Αποφασιστική απόρριψη της επιστολής των Τούρκων από τους Κύπριους για την ΑΟΖ

    • NewsRoom
    Υφαλοκρηπίδα


    Μη αποδεκτές έγιναν από την Κύπρο οι θέσεις της Τουρκίας στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον διεθνή οργανισμό. Σε αυτήν, υπάρχει καταγγελία για την ενέργεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για εκμετάλλευση αλλά και έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ στο τεμάχιο 6. Ο ισχυρισμός; Ότι παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, που έχει μέρος του τεμαχίου, στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο αντίστοιχος άνθρωπος για την Κύπρο, Κορνήλιος Κορνηλίου, είπε για την επιστολή: «Είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε. Οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου δει».

    Στις 12/4, ο Σινιρίογλου, είχε μέσω επιστολής εκφράσει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να παραχωρήσει άδεια υπεράκτιων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» , καθώς παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Ακόμη, πως η άδεια της 6ης Απριλίου, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, για έρευνες και εκμετάλλευση. Τέλος, ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

    Ουσιαστικά, με αυτήν την επιστολή, στέλνεται ξεκάθαρα μήνυμα… πολέμου, από πλευράς Άγκυρας προς Λευκωσία, σύμφωνα και με το mignatiou.com, αφού όχι μόνο αμφισβητείται η δυνατότητα να πράξει ενέργειες στο τεμάχιο 6, αλλά μάλιστα οι Τούρκοι το διεκδικούν κιόλας.

    Οι Τούρκοι, θεωρούν ότι η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου είναι μοιρασμένη μεταξύ της ίδιας και της Αιγύπτου, με τις Ελλάδα-Κύπρο να έχουν όρια στην δική τους. Επαναλαμβάνεται συνεχώς η θέση, σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι η χώρα τους έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε, στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

    Ο Σινιρλίογλου, συνεχίζει και λέει ότι η άδεια αυτή, «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της. Η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».

    Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνές του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η TOTAL προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και, τέλος, το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.

    Πιθανότατα, ο στόχος των Τούρκων είναι να παγώσουν τα ενεργειακά σχέδια των Κυπρίων και να την αποκλείσει από τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με την πρόφαση ότι έτσι θα ναι πιο πολύ συζητίσιμο το Κυπριακό και δεν θα υπάρχουν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών.

    TURKEY-UN-LETTER-N1710207

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Έκτακτο EuroWorking Group για την Ελλάδα στις 4 Μαΐου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εισαγγελέας επικεφαλής στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οριστική αλλαγή πλεύσης για τον Φρανσουά Φιγιόν



    ΣΧΟΛΙΑ