Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Απόφαση ΣτΕ: Συνεχίστε την επένδυση των 100 εκ. ευρώ σε έκταση της Μονής Τοπλού

Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη
Ένα πολυετές δικαστικό θρίλερ για μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ ρίχνει αυλαία με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Απορρίπτοντας προσφυγές περιβαλλοντικής οργανώσεων και κατοίκων, το Ανώτατο δικαστήριο ενέκρινε την επένδυση της εταιρείας  βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d. σε έκταση 22.120.349  τ.μ. κοντά στο Φοινικόδασος στο Βάι του νομού Λασηθίου. Η έκταση ανήκει στη Μονή Τοπλού.
 
Με δύο αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ  έκρινε ότι δεν είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε:
 
α) το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) Ίτανος Γαία” στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και
 
β) η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου.
 
Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200   θέσεων εργασίας για την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα,  εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκόλφ.
 
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012. Επίσης, ότι το έργο ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχής. «Η υλοποίηση του σχεδίου της επένδυσης δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών», καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το δρόμο προς τη Βουλή πήραν οι αναφορές του ισοβίτη σε βάρος υπουργών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό την εποπτεία εισαγγελέα η έρευνα για τη νέα «αδέσποτη» σφαίρα στο Μενίδι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια