Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος αποκαλώντας τον «μάγκα και μουστακαλή», με αφορμή τη σημερινή συζήτηση της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος που είχε ως θέμα τόσο το μάθημα όσο και τα βιβλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, απευθυνόμενος παράλληλα και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τον οποίο και ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση της Ιεραρχίας.

Ο Αμβρόσιος στη δήλωσή του εμφανίστηκε ακόμη καθόλα αντίθετος στη σύγκληση της Ιεραρχίας και τόνισε ότι «σκοπό έχει να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας».

Με έντονο ύφος μάλιστα ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι «Σταθερά φρονούμε, ότι ο μάγκας και μουστακαλής κ. Γαβρόγλου, δηλ. ο Υπουργός της Παιδείας, δεν έχει αλλάξει το σύστημα! Απλώς ρίχνει “στάχτη στα μάτια” της Ιεραρχίας, ώστε οι Ιεράρχες να μη κατανοήσουν την συντελουμένη μεγάλη προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως!» και τον κατηγόρησε ότι «εξαπατά την Εκκλησία».

Επιπλέον, στην επιστολή του ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ποιμαντικής και αρχιερατικής του πορείας αρνήθηκε να δώσει το παρόν στις εργασίες του Σώματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμώ να συμπράξω στην προδοσία της Ορθοδοξίας».

Ο Αμβρόσιος, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «Η αθεϊστική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει το μάθημα των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, δηλ. ισοπεδώνει τον Χριστιανισμό με τον Μουσουλμανισμό, τον Ινδουϊσμό, τον Βουδδισμό κλπ.», ενώ υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί ότι η Ιεραρχία θα καταφέρει τελικώς να προστατεύσει την Ορθοδοξία.

Απευθυνόμενος, τέλος, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης επισήμανε ότι πίστευε ότι ο διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας θα αρχίσει από «μηδενικήν βάσιν», ενώ ο υπουργός σήμερα εξήγησε ότι «η επιτροπή της Εκκλησίας τελικά δέχθηκε ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση, όπως στην αρχή εζητείτο και υπήρξε η αφορμή της έντασης, αλλά με βάση τα νέα προγράμματα» και αναρωτήθηκε τι από τα δύο ισχύει. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Με όλον τον σεβασμόν Σας ερωτώ , τι εκ των δύο ισχύει; Διάλογος εγένετο από μηδενικήν βάσιν; Η με βάσιν τα νέα Προγράμματα; Με όλον τον σεβασμόν και πάλιν Σας ερωτώ: Ποίος εμπαίζει, ποίον; Η Επιτροπή Διαλόγου την Ιεραρχίαν; Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Λαόν; Ο κ. Φίλης τους Δημοσιογράφους;

Ή μήπως όλοι Ημείς εμπαίζομεν εαυτούς και αλλήλους;

Ταύτα πάντα μας εξαναγκάζουν, ίνα μη προσέλθωμεν εις τας εργασίας της ατύπως συγκαλουμένης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της προσεχούς Τρίτης 27ης Ίουνίου μόνον και μόνον δια να μη συμπράξωμεν εις την συντελουμένην προδοσίαν της αμωμήτου Ημών Πίστεως, της αγίας Ορθοδοξίας μας».

Ιερώνυμος

«Ικανοποιημένος» ο Ιερώνυμος

Παρόλα αυτά, από τη μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων, καθώς στην ομιλία του εκείνος, εν αντιθέσει με τον Αμβρόσιο, δεν άφησε καμιά αιχμή εναντίον του κ. Γαβρόγλου και αναφέρθηκε σε καθησυχαστική διαβεβαίωση που του έδωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνεται ότι όσον αφορά αυτό καθαυτό το μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται πως όλες οι θέσεις της Εκκλησίας έγιναν αποδεκτές. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου:

«Η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.

  1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση. Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.
  2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
  3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.
  4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Ωστόσο, άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, τον οποίο η Εκκλησία δεν μπορεί να ξεχάσει. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιρρίπτει ευθύνες στον κύριο Φίλη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, καθώς λίγες μέρες πριν τη σύσκεψη, όπως λέει, «στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, το Υπουργείο Παιδείας εδημοσίευσε, τα κατά την άποψή του, Φ.Ε.Κ. (Β΄, 2920, 2906) με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς πληροφόρηση της Εκκλησίας, διότι πίστευε και ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου. Άλλα ανακοίνωσε η επίσημη σύσκεψις και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε Υπουργός μέχρι σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11-6-2017) λέγοντας “Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά έταξε ο Τσίπρας στους συμβασιούχους της ΠΟΕ – ΟΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Καμμένος: Γιατί έκανε χθες στην Βουλή στροφή 180 μοιρών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πάνω από το ήμισυ του έτους δουλεύουμε για την εφορία και τα Ταμεία