Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αλλαγή σελίδας στη Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η εκλογή του Μουν Τζε-ιν στη θέση του προέδρου

Μουν Τζε-ιν, πρόεδρος Νότια Κορέα

Μουν Τζε-ιν, πρόεδρος Νότιας Κορέας

O 64χρονος Μουν Τζε-ιν είναι, σύμφωνα με τα exit polls, ο νικητής των πρόωρων πολιτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη στη Νότια Κορέα,  έπειτα από την αποπομπή της Παρκ Γκουν-χιέ από τη θέση, έπειτα από την εμπλοκή της σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Μουν Τζε-ιν προηγείται με 41,4% έναντι 23,3% του Χονγκ Τζουν-πιο.

Η διαφαινόμενη νίκη του φιλελεύθερου Μουν Τζε-ιν θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, η οποία εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της  συντηρητικής πτέρυγας. Αναμένεται να δώσει μια νέα προσέγγιση, λιγότερο επιθετική, στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, καθώς τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα με τα πυρηνικά όπλα, ενώ κατά το παρελθόν έχει εκφράσει τη θέση πως η Νότια Κορέα δεν πρέπει να είναι τόσο εξαρτημένη από την Αμερικανική πολιτική.

Όσον αφορά την οικονομική του πολιτική, επιθυμεί να προωθήσει αλλαγές που θα τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τις μεγάλες εταιρείες της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εκλογική διαδικασία έρχεται μετά τα εκτεταμένα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται η πρώην πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ, η οποία βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου.

Η καθαιρεθείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιέ, παραμένει από τα τέλη Μαρτίου υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή της με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τη δωροληψία. Η 65χρονη Παρκ, η πρώτη δημοκρατικά πρόεδρος της χώρας που καθαιρέθηκε από την εξουσία, κατηγορείται ότι προσπάθησε και κατάφερε να πιέσει μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και τον τεχνολογικό κολοσσό της Samsung, να συνεισφέρουν κεφάλαια σε ιδρύματα που υποστήριζαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες της.

Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: O Τσίπρας έχει ως πρότυπο τον Μαδούρο και την Κίρχνερ που κατηγορείται για σκάνδαλα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ξένους επενδυτές «διατίθεται» το 1,7% της Folli Follie

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Tι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής οι τραπεζίτες