• Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας: Περιμένουμε ένα σήμα από τους Θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα (video)

    Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Concordia Europe που πραγματοποιείται στην Αθήνα, την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


    Η Ελλάδα έχει τη χρυσή ευκαιρία για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις που θα οδηγήσουν  στην έξοδο από την κρίση και θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου Concordia Europe Summit που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Hilton.

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που περιμένουν είναι ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ένα σήμα από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργόs.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εδώ και μια επταετία η χώρα βιώνει τις σκληρές συνέπειες στρεβλών επιλογών, είτε προηγούμενων κυβερνήσεων είτε των εταίρων μας στην Ευρώπη που μας υπέδειξαν εξ αρχής τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης.

    Όπως τόνισε, καλούμαστε να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να είναι ένα μέλλον ανάπτυξης, ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η χώρα είναι γεμάτη ευκαιρίες.

    «Ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Βρισκόμαστε σε ένα μομέντουμ ανάκαμψης, αρκεί να μην αφήσουμε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία», σημείωσε.

    Οι επενδύσεις μπορούν να παράξουν θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε πως η χώρα έχει κάθε δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν θετική πορεία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια, παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η παράταση στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στους δείκτες των εξαγωγών, των επενδύσεων και της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι ανακάμπτουν.

    «Τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα είναι πιο αναγκαία και εφικτή από ποτέ. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα του αναλογούσαν, η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα είχε δεσμευτεί. Είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν αυτό που μπορούν και αυτό που δικαιούμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα», πρόσθεσε.

    «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στη χώρα το δικαίωμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των πιστωτών μας και της Ευρώπης. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Μια συμφωνία που θα ορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και θα δώσει στους θεσμούς (και την ΕΚΤ) τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος τόνισε πως το βασικό σημείο που δεν επέτρεψε να γεφυρωθούν οι διαφορές στο προηγούμενο Eurogroup ήταν οι διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ στις προβλέψεις για την μεσο-μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

    «Η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί επί της ουσίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από την επέκταση της ωρίμανσης των αποπληρωμών, για επενδυτικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν στην πράξη τις διαφορές.

    Αυτός ο στόχος είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται, συμπλήρωσε. Αυτή είναι και η συνεισφορά της Ελλάδας. Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας αλλά ούτε γκρινιάζοντας. Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις που θα δώσουν διέξοδο.»

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Μέρκελ και ο Μακρόν υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης.

    «Η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί και να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της: την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, και την γεωγραφική θέση. Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη», τόνισε.

    «Η ΕΕ δεν μπορεί να πορεύεται διαιρεμένη στο εσωτερικό της από ένα αόρατο τοίχο χρήματος που χωρίζει Βορρά-Νότο. Όσο η Ευρώπη αποκλίνει στο εσωτερικό της τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απόσταση μεταξύ των κρατών-μελών, τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της, όπως προέτρεψε η Αγκελα Μέρκελ μετά τους G7 στο Μπάρι.»

    Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν σενάρια μιας Ευρώπης με «σκληρό πυρήνα». Μια μικρή Ευρώπη είναι μια «ασήμαντη Ευρώπη» στο διεθνές γίγνεσθαι.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «αμοιβαιοποίησης» των κινδύνων και μια νέα αρχή για την ευρωζώνη και την Ευρώπη.

    Περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα του 21ου αιώνα μίλησε για την δημιουργία μιας οικονομίας που θα αναπτύσσεται και για μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα προασπίζεται το διεθνές δίκαιο: είτε αφορά τη συνθήκη της Λισαβώνας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είτε τη συνθήκη της Λοζάνης.

    «Αυτή η σύγχρονη πατριωτική πολιτική αξιοποιεί τη θέση της Ελλάδας αλλά και τα όπλα της. Οραματίζεται την Ελλάδα ως δέντρο που έχει τη ρίζα του στην Δύση αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε όλο τον κόσμο.

    Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας, τουρισμού και πολιτισμού ενώ εδραιώνεται ως πυλώνας ασφάλειας σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Αποκλειστικό: Άμεση νομοθέτηση των προαπαιτούμενων προωθεί η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής): Χωρίς έξοδο στις αγορές θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ