• Πολιτική

    Aυτά είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα Τσακαλώτου – Ο πλήρης κατάλογος

    • NewsRoom
    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Mε διπλό στόχο, να πείσει ότι δεν επιβάλλεται επιπλέον λιτότητα αλλά και να στείλει μήνυμα ότι στέκεται στο πλευρό των πιο αδύναμων οικονομικά η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει άφεση αμαρτιών… στη συμφωνία της Μάλτας και στα βαριά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ με αντισταθμιστικά μέτρα.

    Πρόκειται μάλιστα για αντισταθμιστικά που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που θα επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, ενώ οι περικοπές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς. Τα ποσά των αντισταθμιστικών δεν διοχετεύονται στα ίδια πρόσωπα που πλήττουν οι περικοπές. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι μια αναδιάταξη πόρων και μάλιστα από κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη υποστεί βαθιές περικοπές στα εισοδήματά τους από τα μνημόνια

    Η λίστα με τα αντίμετρα, όπως την αποκάλυψε το ΑΠΕ:

    Επιδότηση στέγασης

    Ξεκινώντας από το σκέλος των δαπανών (το οποίο θα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο των κυβερνητικών αντίμετρων το 2019), αποφασίσθηκε η επιδότηση στέγασης, ενοικίου ή δανείου -μέτρο που θα είναι στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
    Οικογενειακά επιδόματα

    Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέτει στην προμετωπίδα των δράσεών της, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους /πολύτεκνους αλλά και το πρώτο και δεύτερο παιδί.

    Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με στόχο να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

    «Ανάσα» και για τις οικογένειες που έχουν παιδιά και τα οποία δεν έχουν πάει σχολείο ακόμη: Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0- 4 χρόνων), των οποίων οι γονείς μπορούν να είναι δικαιούχοι voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα το μέτρο αφορά 90.000 παιδιά, αλλά το 2019, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα. (Κάθε μονάδα φιλοξενεί 25 παιδιά).

    Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα

    Παράλληλα, όλα αλλάζουν στη συμμετοχή του συνταξιούχου στη φαρμακευτική δαπάνη (προς όφελος, ασφαλώς, των συνταξιούχων, σχεδόν όλων των συνταξιούχων, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια). Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του και ανάλογα με την ασθένειά του, το ποσοστό ανέρχεται αυτό σε 0%, 10% ή 25%.

    Με το νέο σύστημα, παρέχεται έκπτωση ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου. Για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ η συμμετοχή είναι μηδενική ανεξαρτήτως ασθένειας. Για εισοδήματα 700- 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%. Για εισοδήματα 1.200- 1.500 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 25%. Συνολικά και με βάση τα εισοδήματα του 2015, το μέτρο θα καλύπτει περίπου 1.900.000 συνταξιούχους σε σύνολο 2.300.000 συνταξιούχων.

    Βrain drain

    Άλλη σημαντική παράμετρος των θετικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι τα προγράμματα απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της επιχορήγησης θα είναι το 50% του συνολικού μισθολογικού κόστους και δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ. Από την πλευρά της, η επιχείρηση θα δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

    Αγροτική υποδομή

    Ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.) καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

    Φόροι σε φυσικά πρόσωπα -επιχειρήσεις

    Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
    Μείωση ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα
    Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης

    eisfora

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκαριστικός αριθμός! Μέσα σε μια πενταετία 20.000 επιστήμονες έχουν φύγει από την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιάννης Πρετεντέρης προβλέπει (με ακρίβεια) πότε θα γίνουν εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στέφανος Μάνος: Τι ξέχασε να πει ο Τσίπρας όταν εγκαινίασε την σήραγγα των Τεμπών



    ΣΧΟΛΙΑ