• Top Stories

    Αχτσιόγλου μετά τη σύσκεψη με Τσίπρα: Μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία – Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

    Αχτσιόγλου


    Στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, λίγο μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως είπε η κ.Αχτσιόγλου, ήταν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να παρέμβει για δραστική μείωση της ανεργίας: Τον Απρίλιο κατέγραψε περίπου 5 μονάδες κάτω από ό,τι παρέλαβε η κυβέρνηση. δεν είναι εύκολη η απλή υπόθεση. Είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση, με τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Η κ.Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «τιτάνιες» προσπάθειες της κυβέρνησης να στήσει στα πόδια του σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που έπασχε, όπως είπε, από πολλές παθογένειες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια το σύστημα», είπε.

    Ακολούθως, κάνοντας απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων του υπουργείου της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση, όπως είπε, της ακίνητης περιουσίας των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία κόμβου για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο δεύτερος στόχος, είπε η κ.Αχτσιόγλου είναι η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, αναπέμποντας, ωστόσο τις παρεμβάσεις για το 2019 και μετά. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, ενώ στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης είπε ότι ιδρύεται δίκτυο για την κοινωνική προστασία. Παράλληλα, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΟΓΑ που θα δώσει «τέλος στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος». Ο ΕΦΚΑ, ο νέος ΟΓΑ, ο αναβαθμισμένος ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ είναι οι πυλώνες για το κοινωνικό κράτος, είπε.

    Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επιλογή να δοθεί ευθύνη σε ανθρώπους αποφασισμένους να βοηθήσουν, παράγουν αποτέλεσμα. Η ανάκαμψη έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα όχι μόνο σε μεγέθη και αριθμούς, αλλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να δώσω ένα παράδειγμα της εικονικής ανάκαμψης και της πραγματικής, τί θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης θετική είδηση και τι εμείς. Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Και να επισημάνω ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν από μόνα τους. Πίσω τους κρύβεται μια εργώδης προσπάθεια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιτροπείας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012.

    Ο κ.Τσίπρας μίλησε μάλιστα για μείωση της ανεργίας των νέων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε για το 2017 θετικό ισοζύγιο 256.000 νέων θέσεων εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ρεκόρ 16ετίας. Πρόσθεσε ότι από τον Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

    Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας, είπε: Δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάπτυξη της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. δεν έβρεξε ούτε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνο των νέων, αλλά και αυτό της φυγής των νέων. Αφορούν και τον πυρήνα της ανεργίας, τους μεγαλύτερους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων που δεν δίνουν χρήματα σε μεσάζοντες μέσω αέναων καταρτίσεων που είχαν στόχο τη δημιουργία στρατού πολιτικά εξαρτημένων εργαζόμενων. Πάνω από το ένα τρίτο, ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που περιλαμβάνουν και κατάρτιση, βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Δεν βασιζόμαστε απλά στις θετικές οικονομικές προβλέψεις, αλλά με σχέδιο προχωρούμε σε κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός των παρεμβάσεων με το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Εργαζόμαστε με σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, για να μιλήσουμε για μια δύσκολη έννοια στην κρίση, την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας»

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΣΕΠΕ είχε επίτηδες εγκαταλειφθεί. «Για μας στόχος το επόμενο διάστημα είναι το Σώμα αυτό να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να εντοπίσουμε όσο είναι δυνατόν παρανομίες σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού και τη βελτίωση- διαμόρφωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου. Μέσω του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε σχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Η στοχευμένη δουλειά έχει φέρει αποτελέσματα, έχουμε πετύχει σημαντική μείωση στην αδήλωτη εργασία»., είπε. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια της κ.Αχτσιόγλου «όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι “κακομαθημένους εργοδότες”- ακόμη και συστημικές τράπεζες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζικές πηγές: Επισπεύδει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές τις επόμενες 48 ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας με την Αχτσιόγλου (pics – video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΚΤ: Από τον Σεπτέμβριο οι απόφάσεις για QE



    ΣΧΟΛΙΑ