Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Οι 72 ώρες που έπνιξαν τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση

Δεν ξέρουμε και πολλά από αστρολογία, αλλά μαντεύουμε πως τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας είχε… ανάδρομο Ερμή στο ζώδιό του. Λες και μόλις σηκώθηκε από το βήμα της ΔΕΘ μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ξαφνικά όλα άρχισαν να του πηγαίνουν στραβά. Η Eldorado Gold , οι αρχαιολόγοι με το Ελληνικό και τώρα η πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει όλο τον Σαρωνικό και οι αστοχίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Στην περίπτωση του ναυαγίου της Αγίας Ζώνης ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε και πάλι να εξαφανιστεί (όπως έγινε με τις φωτιές το καλοκαίρι ) ενώ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Κουρουμπλής παρέμενε στο Λονδίνο  και ακόμα και αν έλεγε το 95% του πετρελαίου έμεινε στο σκάφος, το υποτίθεται 5% είχε κάνει τις παραλίες του Αργοσαρωνικού μαύρες. Το πετρέλαιο μόλυνε για τα επόμενα 10 χρόνια τις ακτές της Αττικής καθώς η ανικανότητα νίκησε την λογική.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι ασυνήθιστες επισκέψεις του στις εγκαταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων, προφανώς στο πλαίσιο του rebranding του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν (και είναι λογικό πολλοί στην Κουμουνδούρου να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτήν τη θεαματική μεταμόρφωση). Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα συνοψιζόταν στο “ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”. Όμως ήταν ένα αφήγημα που τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Μόλις την επομένη της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, η Eldorado Gold ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες της.

Η κίνηση της Eldorado δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση: την ώρα που με τα λόγια ο πρωθυπουργός καλούσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, μία μεγάλη ξένη επιχείρηση ξεμπρόστιαζε την εχθρική της στάση προς τους επενδυτές, προκαλώντας ενδιαφέρον διεθνώς: δημοσιεύματα μεγάλων ξένων εφημερίδων έγραφαν για το πώς η Ελλάδα “διώχνει” επενδύσεις αντί να τις κυνηγά, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο Καναδάς (όπου έχει την έδρα της η Eldorado) παρενέβησαν καταδικάζοντας την ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία μάλιστα αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε “παράδειγμα προς αποφυγή”, και ως τέτοιο θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναπόφευκτα θα τα…. ακούσει. Και φυσικά, όλοι οι επενδυτές απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου έμαθαν ότι η Ελλάδα διώχνει επενδύσεις.

Και σαν να μην έφτανε η υπόθεση της Eldorado, μπήκε στη μέση και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που από το πουθενά έκανε μία παράδοξη επίθεση στη Fraport, υποστηρίζοντας πως δεν διαχειρίζεται ικανοποιητικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και δεν έχει κάνει τις επενδύσεις που έχει υποσχεθεί, και παίρνοντας άμεσα την απάντηση από την κοινοπραξία ότι αυτά που λέει είναι… κολοκύθια (αν και η Fraport ήταν πολύ πιο ευγενική στη διατύπωσή της).

Η κωλοτούμπα δεν αρκεί

Τελικά, η κυβέρνηση έκανε μία θεαματική “κωλοτούμπα”, εκδίδοντας σε χρόνο dt δύο άδειες για την Eldorado, αν και όχι τις επίμαχες για τις Σκουριές (για τις οποίες υπάρχει τεράστια αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως θυμόμαστε είχε πολεμήσει ως αντιπολίτευση την επένδυση), και είναι φανερό ότι η επικοινωνιακή ήττα που υπέστη ήταν βαρύτατη. Τόσο βαριά, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει τώρα να διασώσει τα… ερείπια του αφηγήματός του, με τη σημερινή συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane.

Όπως και με την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δείξει το “άλλο” πρόσωπο της κυβέρνησης, αυτό που μόνο ακουστά το έχουμε και κανείς δεν το έχει δει, πέρα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως ό,τι κι αν κάνει, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και δεν έγινε από την Eldorado, αλλά από τους χειρισμούς της κυβέρνησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις παλινωδίες για την επένδυση στο Ελληνικό;

Τα εμπόδια που εφευρίσκονται για τις επενδύσεις στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει στιγματιστεί ως μία εχθρική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση. Και ακόμα κι αν είναι ειλικρινής η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για μία “στροφή” προς τους επενδυτές, κανείς δεν μπορεί να τον πιστέψει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Κουρουμπλής: Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Red Alert για τον Τσακαλώτο: Έρχονται νέα μέτρα το 2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Σύννεφα στη σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου: Αποδομείται το «success story» του Μαξίμου;