ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα θετικά κίνητρα και όχι οι αρνητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι η απάντηση στο πρόβλημα της ανεπαρκούς διείσδυσης γενοσήμων στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος, ο στόχος του 40% στην εξωνοσοκομειακή αγορά δεν φαίνεται να είναι εφικτός, επιβάλλοντας την επιτάχυνση της εφαρμογής των θετικού χαρακτήρα παρεμβάσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει μία εκκρεμότητα και παρά το γεγονός ότι η τιμολογιακή πολιτική είχε επικεντρωθεί στη συνεχή συμπίεση της τιμής τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν πολύ φτηνά αντίγραφα και ορισμένα από αυτά να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα βιωσιμότητας, το σενάριο ότι η μείωση της τιμής θα ενεργοποιήσει τον ανταγωνισμό και έτσι τα γενόσημα θα πάρουν όγκο δεν επιβεβαιώθηκε.
«Χρειάζεται να ξαναδούμε όλο το πλέγμα θετικών κινήτρων, γιατί μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο “αρνητικού χαρακτήρα” παρεμβάσεις, με την έννοια ότι είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να συνταγογραφεί ένα ποσοστό γενοσήμων, είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί δραστική ουσία…», εξήγησε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένα από αυτά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι η συζήτηση για τα γενόσημα ήταν στοιχείο των μνημονιακών προγραμμάτων και της συζήτησης για την προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις των δανειστών, διαμόρφωσε σε ένα κομμάτι των πολιτών την εσφαλμένη αντίληψη ότι πρόκειται για αναξιόπιστα φάρμακα, κατώτερης ποιότητας, τα οποία προσπαθεί η πολιτεία να προωθήσει στην αγορά επειδή δεν έχει χρήματα ή επειδή της το επιβάλουν οι δανειστές. Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, αυτήν την περίοδο προωθείται από το υπουργείο ενημερωτική καμπάνια για την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων.
Ο υπουργός υγείας τόνισε ότι, ειδικά για τη μεγάλη γκάμα των χρόνιων παθήσεων, υπάρχουν αξιόπιστα αντίγραφα, ενώ το γεγονός ότι ένα μέρος αυτών παράγονται από την εγχώρια βιομηχανία, δημιουργεί μια “υποχρέωση” για τη διευκόλυνση της διείσδυσής τους στην αγορά, έτσι ώστε αφενός να εξασφαλιστεί περισσότερος χώρος στον περιορισμένο προϋπολογισμό για την καινοτομία, αφετέρου να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των εγχώριων επιχειρήσεων.
Σε πολύ καλύτερο επίπεδο φαίνεται να βρίσκεται η διείσδυση των γενοσήμων στη νοσοκομεμιακή αγορά, καθώς όπως αναφέρθηκε προσεγγίζει το 80%, ένα ποσοστό που δεν μεταφράζεται όμως και σε αξία, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης, από την καινοτομία και τα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν αντίγραφα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ασφυκτικές οι πιέσεις στις τιμές των γενοσήμων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασίλης Κάτσος: Οι νέες big business που τον οδηγούν στην κορυφή
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Ξανθός: «Τέλος εποχής» για την πολιτική φαρμάκου στη χώρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BriQ Properties: Τα όρια διακύμανσης για τη μετοχή στις 27 Δεκεμβρίου
- Βρετανία: Επέλεξε το παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου για τη Χριστουγεννιάτική ομιλία του
- Συρία: Τρεις υγειονομικοί κατέθεσαν πως δέχθηκαν πιέσεις από το καθεστώς Άσαντ για να αρνηθούν τη χρήση χημικών όπλων
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας