• Top Stories

    Reuters: Προς συμβιβασμό με βάση την «πρόταση Λαγκάρντ» καταλήγουν οι Ευρωπαίοι

    βραχυπρόθεσμα Σόιμπλε Λαγκάρντ


    Σε έναν συμβιβασμό αναμένει πως θα καταλήξουν οι συζητήσεις για την Ελλάδα μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, το πρακτορείο Reuters, κατά την συνάντηση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Κάτι που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

    Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου στο οποίο το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου αναμένεται να παρευρεθεί και η ίδια στο Eurogroup του Ιουνίου.

    «Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που παρουσίασε η Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

    Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε και αυτός πως περιμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με τους όρους που περιέγραψε η κα. Λαγκάρντ. «Θα υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα για το χρέος, αλλά το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί» σημείωσε.

    Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν πως αν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να πληρώσει τις δόσεις στους δανειστές τους επόμενους μήνες.

    Οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις προβλέψεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη ελάφρυνσής του, όσο και για την δυνατότητα επίτευξης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Σε μια προσπάθεια να καλύψει αυτή την απόσταση, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters πως η ιδέα αυτή θα εξεταστεί περαιτέρω, αλλά οι πιθανότητες να προχωρήσει είναι μικρές λόγω της έλλειψης εμπειρίες και του ελληνικού συντάγματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο εν όψει Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λε Μερ σε Τσίπρα: «Είμαι αισιόδοξος – Θέλουμε και τύχη»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Citi: H στήριξη της Γαλλίας δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος και το QE



    ΣΧΟΛΙΑ