Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η νίκη Μακρόν στην Γαλλία φέρνει πονοκέφαλο στον Β. Σόιμπλε και προβληματίζει τους Γερμανούς

Μακρόν

Η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην θέση του Προέδρου της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, έρχεται να φέρει νέα δεδομένα στο συσχετισμό δυνάμεων στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Κάτι που, όπως φαίνεται, διέκρινε πρώτη από όλους η Γερμανία.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μια από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να συγχαρούν για τη νίκη του τον κ. Μακρόν ήταν η, ανακουφισμένη, Γερμανία. Το Βερολίνο φυσικά και δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο να δει στο Παρίσι να επικρατούν οι ευρωσκεπτικιστές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες, μια σειρά από «αστερίσκους» άρχισαν να συνοδεύουν τα θερμά συγχαρητήρια προς τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Αποκορύφωμα ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε μεν πως η Γερμανία θα συστρατευθεί δίπλα στον Μακρόν για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «ορισμένες από τις προτάσεις του Μακρόν δεν είναι ρεαλιστικές». Σε αυτές ο κ. Σόιμπλε περιέλαβε την δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη αλλά και την πρόταση για έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της.

Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

Το πιο ανησυχητικό όμως για τη Γερμανία έχει να κάνει με τη δυναμική που φέρνει η εκλογή Μακρόν. Επί αρκετά χρόνια, η Γαλλία είχε καταφέρει να χάσει ένα μεγάλο μέρος της επιρροής της στην λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Το πάλαι ποτέ αντίπαλο δέος της Γερμανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε καταντήσει να κινείται πιστά στους ρυθμούς που επέβαλε το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη.

Τα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σκάνδαλα, παράλληλα με τα προβλήματα που επέφεραν η οικονομική και η προσφυγική κρίση. Η εσωστρέφεια αυτή αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο την επιρροή της Γαλλίας στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να μην υπολογίζει πια σχεδόν καθόλου τις όποιες αντιδράσεις του Παρισιού. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την απογοήτευση των Γάλλων απέναντι στα παλιά μεγάλα κόμματα, οδηγώντας στην ανάγκη για μια ριζική αλλαγή. Έτσι ενισχύθηκε η Λε Πεν. Έτσι προέκυψε και το «θαύμα» με τον Μακρόν.

Η δυναμική που φέρνει η νίκη του Μακρόν διχάζει την Γερμανία, η οποία θα πρέπει να σκεφτεί πιο προσεκτικά τη στάση της απέναντι στις απαιτήσεις του Γάλλου προέδρου, αν δεν θέλει να βρεθεί αποδυναμωμένη στην Ευρωζώνη, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον εμφανίζεται αρκετά εχθρικό προς το ευρώ. Ο τελευταίος μοιάζει αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί την κόπωση που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία, κερδίζοντας με νέες προτάσεις λίγο από τη χαμένη αίγλη της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Goldman Sachs: Ποιες μετοχές θα εκτοξευθούν χάρη στη νίκη Μακρόν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Βερολίνο το πρώτο ταξίδι του Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς είδε ο διεθνής και γαλλικός Τύπος τη νίκη Μακρόν