Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κλάους Ρέγκλινγκ: Αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις ίσως βγείτε από φέτος στις αγορές

Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ESM

Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)

Την πρόβλεψη ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί» κάνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, που θα μεταδοθεί απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

«Kάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης αμφισβητούν μέτρα»

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως είναι σημαντικό η  Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».

Για τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, τόνισε: «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και πρόεδρος του Eurogroup, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα… Δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσαρμόζοντάς τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες «είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη “ζωή” της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Eurogroup για την Ελλάδα, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Μιλώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο ο ESM να λειτουργήσει χωρίς το ΔΝΤ, παρέπεμψε στο μέλλον χωρίς να δώσει ένα καθαρό σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ντάνιελ Νουί: Χρειάζονται περισσότερες δράσεις για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Societe Generale: Ανούσια η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφη Αχτσιόγλου: Το Eurogroup έστειλε σήμα σταθερότητας για την ελληνική οικονομία