ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπερήφανος για την ασφαλιστική του μεταρρύθμιση δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό North 98.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας επί των ημερών του ήταν «να μην έχουμε μια ακόμη περικοπή των συντάξεων, αλλά να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να ισορροπήσουμε τα έσοδα και τα έξοδα του ταμείου».
Και συνέχισε, υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων που επέφερε, παρά το γεγονός ότι προκαλούν «αιμορραγία» στα Ταμεία και τα έσοδα του κράτους: «Για τα μπλοκάκια αυτό που κάναμε, ήταν να πούμε ότι, όσοι δεν ήταν στην πραγματικότητα ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά είναι μισθωτοί, έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, απλώς ο εργοδότης τους θέλει να τους πληρώνει με μπλοκάκι, για να γλιτώνει την ασφαλιστική επιβάρυνση, είναι κάτι που δεν θα πρέπει να συνεχιστεί».
«Κανείς δεν χαίρεται όταν εισπράττει άδικες επιθέσεις. Από την άλλη μεριά, όμως, έχω μια ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός ότι αυτή την μεταρρύθμιση την φτάσαμε στο τέλος» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θυμήθηκε τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει στην μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση: «Θυμάστε όταν ο Γιαννίτσης είχε επιχειρήσει μια ανάλογη μεταρρύθμιση, ούτε ο τότε πρωθυπουργός την στήριξε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται με ορίζοντα ιστορικό και όχι ένα ή δυο χρόνια. Είμαι περήφανος που την έκανα και έφτασε αυτή η μεταρρύθμιση στην ολοκλήρωσή της».
Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δηλώσει το ίδιο υπερήφανος για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα.
«Ποτέ δεν έχω δηλώσει περήφανος για το ύψος των συντάξεων. Αυτές οι συντάξεις είναι αυτές που μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο της παρούσης οικονομικής κατάστασης. Δεν είπα ποτέ πως οι συντάξεις που δίνονται, είναι αυτές που θα έπρεπε να δίνονται. Είναι αυτές που μπορούμε να δώσουμε τώρα, όταν έχουμε χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου λόγω της κρίσης. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων, τουλάχιστον ο υπολογισμός, να γίνονται με τα ίδια κριτήρια, να μην υπάρχουν χαμένοι, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική αιτία προς τούτο. Ο τρόπος που χαράξαμε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, βοηθάνε πιο πολύ τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία στρώματα, πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, δήλωσε: «Θα είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση απο τον Δεκέμβρη, αν είχαμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μόνο στο ΔΝΤ οφείλεται η καθυστέρηση. Επιμένει σε ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις ιδιαίτερα στα εργασιακά, θέσεις αντιευρωπαϊκές».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε τι είναι πιο ωφέλιμο στη ζυγαριά: ομαδικές απολύσεις ή συλλογικές συμβάσεις; Και απάντησε: «Το σημαντικότερο θέμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τον απλό λόγο ότι αυτές καθορίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και αφορούν κυρίως την καθημερινότητα όλων των εργαζομένων. Οι ομαδικές απολύσεις αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 4% στη χώρα δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά σε καμία περίπτωση της ίδιας σημασίας με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» από τους Αμερικανούς: Χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» από τους Αμερικανούς: Χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί