Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

ΔΝΤ: Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017

Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2017.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω, από το 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, στο 2,2% δηλαδή ποσοστό χαμηλότερο κατά 0,6%. Για το 2018 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7%.

Όπως και να έχει, ακόμη και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% το 2017 παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη σε σύγκριση με αυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως η Barclays που προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4% και η Citi που βλέπει 0,5% για τη φετινή χρονιά.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ αναμένει, έστω και ελαφρώς υψηλότερη ανεργία τη φετινή χρονιά δηλαδή 21,9% από 21,5% που προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει οριακά του χρόνου στο 21%.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ βλέπει οριακό έλλειμμα 0,3% φέτος έναντι 0,6% το 2016, ισοσκελισμό το 2018 και πλεόνασμα 0,1% το 2022.

Επιπλέον, όσον αφορά στον πληθωρισμό, για το 2017 εκτιμάται σε 1,3%, και στη συνέχεια προβλέπεται οριακή επιτάχυνση σε 1,4% το 2018 και 1,7% το 2022.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά αναμένονται αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος στο πλαίσιο του Fiscal Monitor. Όμως, αυτά τα στοιχεία θα είναι προκαταρκτικά καθώς σύμφωνα με το World Economic Outlook, στηρίζονται σε αυτά που δόθηκαν στο «Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου».

Αιτία προβληματισμού είναι μεταξύ άλλων και η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση για το ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη μόλις 1% το 2022, στέλνοντας άλλο ένα σήμα ότι θα πιέσει για το θέμα του χρέους εφόσον όσο το ΑΕΠ παραμένει καθηλωμένο οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για το χρέος θα είναι μεγαλύτερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παπακώστα: «Είμαι και παραμένω μάχιμος στρατιώτης της ΝΔ» (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H περίεργη σχέση της Yolenis με τους Χατζηιωάννου και ο πόλεμος ΤΑΙΠΕΔ- Στηβ Κακέτση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  To συγκλονιστικό sms ενός επιχειρηματία: Οι τοκογλύφοι μου ζητούν 2-3% τον μήνα