• Πολιτική

    Οι απαιτήσεις των Θεσμών για τις ΔΕΚΟ: Βάλτε τεχνοκράτες στις διοικήσεις

    • NewsRoom
    ΔΕΚΟ


    Μέσα σε όλους τους όρους της συμφωνίας, οι Θεσμοί είχαν απαιτήσεις και για τις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζήτησαν ανεξάρτητες και τεχνοκρατικές διοικήσεις, όπως και πλήρη αποτίμηση των έργων αλλά και τιμολόγηση, για κάθε είδους κοινωνική πολιτική, η οποία θα γίνεται μέσω των ΔΕΚΟ. Μάλιστα, για να υπάρχει συμφέρον, πρέπει να υπάρχει αποζημίωση του ύψους του κόστους αλλά και ένα κέρδος για την κρατική επιχείρηση.

    Το σχέδιο της δεύτερης αξιολογησης, αναφέρει: «Αν στόχοι κοινωνικής πολιτικής ανατεθούν σε μια κρατική επιχείρηση (και όταν αυτοί δεν προκύπτουν από τη νομοθεσία, ή από συμβάσεις παραχώρησης ή άδειες εκμετάλλευσης) τότε η κρατική επιχείρηση θα αποζημιώνεται πλήρως από το κράτος για το κόστος τους, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου κέρδους». Μάλιστα, το δίκαιο της Ε.Ε. θα καθορίζει και τις δαπάνες, λαμβάνοντας υπόψιν και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, για να υπάρχει διαφάνεια και όχι αθέμιτοι τρόποι ενίσχυσης.

    Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, για τις κρατικές επιχειρήσεις που θα λειτουργούν βάσει υπερταμείου, «θα υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της λειτουργίας του κράτους ως ιδιοκτήτη και τις άλλες λειτουργίες του, που μπορεί να επηρεάσουν τις συνθήκες στις κρατικές επιχειρήσεις». Οι ΔΕΚΟ, πλέον, θα λειτουργούν με τις αρχές του ΟΟΣΑ, σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων αλλά επίσης και τις αρχές του ελληνικού κώδικα για την εταιρική διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων.

    Κάπου όμως σε αυτό το σημείο, “τα χαλάνε” κυβέρνηση και Θεσμοί. Η ελληνική πλευρά, θέλει να κάνει κάποιες εξαιρέσεις στα συμφωνηθέντα του 2015, μεταξυ των οποίων ο κανόνας ότι «όλες ανεξαιρέτως οι κρατικές επιχειρήσεις και όλα τα κρατικά ακίνητα να μεταφέρονται στην ΕΔΗΣ και στο υπερταμείο αντίστοιχα». Ή το ότι στελέχη της κυβέρνησης θέλουν να έχουν ένα πόστο διοικητικό η διαχειριστικό σε ΕΔΗΣ η υπερταμείο αν κάποιο περιουσιακό στοιχείο μεταφερθεί εκεί.

    Το σχέδιο αναφέρει, επίσης, ότι θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ όλες οι επιχειρήσεις του δημοσίου που δεν είχαν ενταχθεί νωρίτερα. Μεταξύ αυτών, Κτηματολόγιο, ΕΑΒ, ΑΔΜΗΕ.

    Το ΤΑΙΠΕΔ, μιλαει για στόχο εσόδων σε δύο χρόνια τα 4,4 δισ. ευρώ. Οι Θεσμοί, ζητούν κάποια προαπαιτούμενα σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, όπως η έναρξη για  αποκρατικοποίηση της Εγνατίας, ολοκλήρωση αποκρατικοποίησης του Ελληνικού και έναρξη του ΔΕΣΦΑ. Ειδικά για Ελληνικό και ΔΕΣΦΑ, μιλούν για ολοκλήρωση τους μέχρι τον Σεμπτέμβριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ποτάμι» για συμφωνία: «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν ψηφίζουμε μέτρα-πακέτο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα φέρνει το νέο Μνημόνιο για Κυριακές, ΔΕΗ, επιδόματα, φάρμακα και εργασιακά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκλεισε η επώδυνη συμφωνία: Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις – Στα 5.681 το αφορολόγητο



    ΣΧΟΛΙΑ