Κώστας Γαβρόγλου
Η «βροχή» από προεκλογικά δώρα συνεχίζεται καθώς υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η εγκριτική απόφαση (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για τον μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών.
Οι εν λόγω διορισμοί, δεν θα γίνουν με διαγωνισμό αλλά με μοριοδότηση, με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα, την προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, μετέπειτα την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καλύψουν κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020-21 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021-22.
Ο κ. Γαβρόγλου σχετικά με τον διορισμό δήλωσε: «Διαψεύδονται όσοι προδίκαζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».
«Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και ενισχύει τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Μετά την προκήρυξη που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή για το 2019, η νέα προκήρυξη για 10.500 εκπαιδευτικούς θα δώσει την ευκαιρία στα σχολεία να ανταπεξέλθουν ακόμη καλύτερα στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά από μία δεκαετία αδιοριστίας». συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Με σχέδιο και υπευθυνότητα, προγραμματίζουμε το μέλλον της εκπαίδευσης για τα επόμενα χρόνια. Παραμένει, όμως, καίριας σημασίας το ερώτημα: θα απαντήσει επιτέλους με σαφήνεια η αντιπολίτευση αν θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί, ή θα συνεχίσει να τους αρνείται όπως έκανε μέχρι τώρα;», κατέληξε η δήλωση του κ. Γαβρόγλου.
Η προκήρυξη που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ θα περιγράφει αναλυτικά κάθε σχετική λεπτομέρεια για την υποβολή αιτήσεων τόσο για το μόνιμο διορισμό όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών.
Υπάρχουν τρεις πυλώνες μοριοδότησης:
1) η προϋπηρεσία ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, έως και τους 120 μήνες, με μία (1) μονάδα για κάθε μήνα.
2) τα ακαδημαϊκά προσόντα με μέγιστο τα 120 μόρια:
• Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: οκτώ (8) μονάδες
• Δεύτερο πτυχίο: δεκαέξι (16) μονάδες
• Ο βαθμός του πτυχίου έως είκοσι (20) μονάδες: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται τέσσερις (4) μονάδες για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
• Γνώση μιας (1) ξένης γλώσσας:
Άριστη γνώση: οχτώ (8) μονάδες.
Πολύ καλή γνώση: έξι (6 μονάδες).
Καλή γνώση: τέσσερις (4)μονάδες.
• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) μονάδες.
• Πιστοποιημένη Επιμόρφωση Α.Ε.Ι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών και επτά (7) μηνών: τέσσερις (4) μονάδες.
3) τα κοινωνικά κριτήρια:
• ο αριθμός των τέκνων: τρεις (3) μονάδες για κάθε τέκνο.
• η αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου: είκοσι (20) μονάδες.