ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ανέφερε ο Νότης Μηταράκης, «ετοιμάζουμε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, το 2022 θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί -ελπίζουμε- στη Βουλή. Στόχος είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους με δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».
Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της βίζας για τους ψηφιακούς νομάδες το 2021 λέγοντας ότι «είμαστε από τις χώρες που δίνουμε εθνική θεώρηση για δώδεκα μήνες, η οποία μετά μπορεί να μετατραπεί σε άδεια εργασίας σε εξειδικευμένα στελέχη, που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν ψηφιακά στη χώρα τους. Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα, για να φέρουμε κόσμο στην Ελλάδα». Όπως πρόσθεσε, «η χώρα μας έχει κάνει πολλές οργανωμένες προσπάθειες στο να προσελκύσει ανθρώπους υψηλού εκπαιδευτικού και οικονομικού επιπέδου. Σας θυμίζω το 2013 θεσμοθετήσαμε τη golden visa, χάρη στην οποία 3 δισ. ευρώ επενδύθηκαν τα τελευταία εννιά χρόνια στην ελληνική οικονομία».
Τόνισε επίσης ότι «προτεραιότητά μας είναι να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό και για αυτό νομοθετήσαμε την πενταετή άδεια εποχικής απασχόλησης, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δοκιμάζει μία τέτοια, πολυετή, αλλά και εποχική, μεταναστευτική πολιτική».
Η συγκεκριμένη άδεια αφορά σε εργατικό δυναμικό, «το οποίο δεν θα έρθει με την οικογένειά του, δεν θα μείνει μόνιμα στη χώρα μας, δεν θα πολιτογραφηθεί, αλλά όπως έκαναν με μεγάλη επιτυχία οι χώρες του Κόλπου, θα έρθει για να δουλέψει εννιά μήνες -διάστημα που στο αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και σε άλλες βιομηχανίες μας καλύπτει- και θα επιστρέψει για τρεις μήνες στη χώρα του. Αυτό είναι το βασικό που κοιτάμε, αυτή τη στιγμή, στις διμερείς συμφωνίες, όπως στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές».
Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παράνομη μετανάστευση είναι η ίδια» και ότι «αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα». «Από κει και πέρα», κατέληξε, «πρέπει να ανοίξουμε νόμιμες διόδους, γιατί έχουμε αντικειμενικές ανάγκες. Το βλέπουμε, φέτος, σε δηλώσεις παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των κατασκευών, και όχι μόνο στην Ελλάδα, που ψάχνουν για εργατικά χέρια».
Κώστας Σκρέκας: «Μετριάζουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για όλους τους πολίτες»