Μετά τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρίνουν απολύτως αναγκαία την παράταση του δικαστικού έτους, με αντίστοιχο «κούρεμα» των καλοκαιρινών διακοπών. Θα είναι το αντίμετρο, θεωρούν, στον ενάμιση μήνα που παραμένουν κλειστά τα δικαστήρια, με συνέπεια το «πάγωμα» χιλιάδων υποθέσεων και τον αντίστοιχο οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης -Κωνσταντίνος Χαλκιάς επικροτεί την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για μία σύντομη παράταση του δικαστικού έτους, αναφέροντας σε δήλωση του:

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι Λειτουργοί του συμφωνούν με τυχόν παράταση του δικαστικού έτους κατά έναν μήνα, με αντίστοιχο περιορισμό των δικαστικών τους διακοπών. Η παράταση αυτή κρίνεται απόλυτα αναγκαία, αφού η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για σχεδόν δύο μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επιτείνει το γνωστό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, προκαλεί δε σοβαρές επιπτώσεις και μεγάλο κόστος στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας».

Δυο «στρατόπεδα»

Μέχρι τώρα, δικαστικοί λειτουργοί και νομικοί εκφράζουν δύο αντίθετες απόψεις για την παράταση του δικαστικού έτους μέσα στο καλοκαίρι, με απώτερο στόχο να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος από το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω πανδημίας.

Από τη μία. ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας βρήκε συμμάχους τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας («επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει η Ενωση τους τη μείωση των δικαστικών διακοπών) και τώρα τους Νομικούς Συμβούλους του Κράτους.

Από την άλλη, ωστόσο, έχει μεγάλες δικαστικές Ενώσεις να αντιδρούν έντονα. Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει καλέσει τον κ.Τσιάρα να αναθεωρήσει την απόφαση του για παράταση του δικαστικού έτους και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων του προσάπτει ότι έλαβε την απόφαση χωρίς προηγούμενο διάλογο, ουσιαστικά στοχοποιώντας τους στην κοινωνία ότι οι δικαστικοί λειτουργοί κάνουν διακοπές 2,5 μήνες.

Συνεργάτες του κ.Τσιάρα λένε ότι, πριν από την τελική απόφαση, μέλημα του υπουργού είναι να έχει τη συγκατάθεση των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων για τη μικρή παράταση της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων.

Για πόσο και ποιο χρονικό διάστημα όμως;

«Το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της λειτουργίας των δικαστηρίων να έχει αποτέλεσμα», λένε πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, βλέποντας πως, με μία παράταση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, ίσως δεν βγαίνουν οι… ημερομηνίες για να εισαχθούν υποθέσεις προς εκδίκαση. Πότε θα ξανανοίξουν τα δικαστήρια που ακόμα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, πότε θα εισαχθούν οι υποθέσεις, πότε θα οριστούν δικαστές, πότε θα επιδοθούν οι κλήσεις σε διαδίκους και μάρτυρες.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η περίφημη παράταση να δοθεί κατά την έναρξη της επόμενης δικαστικής χρονιάς.  Δηλαδή τα δικαστήρια να ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου κι όχι στις 15 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση της δικαστικής ύλης, ήταν να υπάρξουν  έκτακτα πινάκια και περισσότερα ακροατήρια στα θερινά τμήματα των δικαστηρίων.