Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: NAVTEX για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Χίου και Λέσβου

Σε νέα πρόκληση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία εκδίδοντας NAVTEX με την οποία υποστηρίζει πως υπάρχει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Χίου και Λέσβου, η οποία μάλιστα έχει «ασαφή όρια» που θα πρέπει να οριοθετηθούν κάποια στιγμή.

Αφορμή αποτέλεσε η ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου και αναφέρει ότι το διάστημα 25-30 Οκτωβρίου το πλοίο «O/V AEGAEO» θα κάνει ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών.

Έτσι, ο ναυτικός σταθμός της Σμύρνης προέβη σε έκδοση NAVTEX, στην οποία υποστήριξε:

«Ένα μέρος που ανακοινώθηκε με τη NAVTEX LA63-199/24 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος, τα όρια της οποίας δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί από τα παράκτια κράτη. Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές».

Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν μόλις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα σε αναζήτηση βάσης συζήτησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ακριβώς για την οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών από την Αχαΐα και την Ηλεία

Θεόδωρος Λιβάνιος: Εντός της εβδομάδας έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ προς τους δήμους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη