• Πολιτική

    Πού το πάνε Μητσοτάκης και Σαμαράς – Η νέα σύγκρουση και τι αποφάσισε το Μαξίμου

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς


    Μέσω των εθνικών θεμάτων και συγκεκριμένα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής για το Νίκο Παππά και τα χαριεντίσματα, υπονοώντας την χειραψία του πρώην πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και δεύτερο μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό μετά από αυτό των Βρυξελλών όπου υπενθύμισε πως διάλογος με τους Τούρκους γίνονταν και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή την φορά όμως μέσω του Νίκου Παππά όχι μόνο επισήμανε την καταδίκη του με 13-0 του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις χαιρετούρες με τον πρώην πρωθυπουργό.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα απαξίωσε τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αφού όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για την προ ημερήσιας για την πολιτική προστασία ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα και επέστρεψε όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του.

    «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός καρφώνοντας ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά που την περασμένη εβδομάδα χαιρετήθηκε με το Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Το ίδιο απόγευμα όμως ο Αντώνη Σαμαράς σήκωσε το γάντι και μέσω συνεργατών του απάντησε. «Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…

    Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο.

    Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!

    Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».

    Είναι σαφές πως αντί να υπάρξει αποκλιμάκωση ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει την κριτική του προς την κυβέρνηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.

    Η ηγετική ομάδα σε αυτή την φάση έχει αποφασίσει να μην επανέλθει στην κόντρα που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ την δυο ανδρών χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο. Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε από τις Βρυξέλλες ενώ αναφέρθηκε έστω και έμμεσα στην χειραψία του πρώην πρωθυπουργού με το Νίκο Παππά.

    Πατριώτες της φακής

    Γαλάζια στελέχη τονίζουν πως προβλήματα της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και εκεί εστιάζει για να σώσει λύσεις. Όσο για τα εθνικά θέματα η Αθήνα έχει βάλει κόκκινες γραμμές στο διάλογο με την Τουρκία που περιλαμβάνει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ λένε τα ίδια στελέχη απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό που κατηγορεί έμμεσα την κυβέρνηση για χαλαρή στάση απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων.

    Οι ίδιες πηγές μάλιστα προσθέτουν «που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες, πατριώτες της Δάκης τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, όταν η κυβέρνηση  προστάτευε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν η κυβέρνηση επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την αποκλειστική οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε της Rafale τα ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα για τα F-35;»

    Εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάποιοι αναμένουν και νέο χτύπημα από τον Αντώνη Σαμαρά αν και το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το διάλογο. Εξάλλου οι συνομιλίες δεν σημαίνουν και συμφωνία.

    Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν θα σπάσει οριστικά το σχοινί μεταξύ των δυο ανδρών ενώ εκτός από τα ελληνοτουρκικά μπροστά είναι και η προεδρική εκλογή όπου ο Μεσσήνιος πολιτικός μπορεί εκ νέου να διαφοροποιηθεί.

    Πάντως έμπειροι παρατηρητές από την εξίσωση δεν βγάζουν και τον Κώστα Καραμανλή που διαχρονικά έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα εθνικά και τις θέτει χωρίς όμως να ξεπερνάει τα όρια. Μάλιστα στις 4 Νοεμβρίου θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη και αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα και ακόμα περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοικτή σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά για τα εθνικά θέματα

    Μαρινάκης: «Ούτε μισή δήλωσή μας δεν υπονοεί υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά – Καμία διάθεση διαμάχης με Σαμαρά»

    Μητσοτάκης: Πού ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και όταν υπογράφαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο



    ΣΧΟΛΙΑ