Ως νέα παρέμβαση στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων εκτιμάται η δημοσιοποίηση, κατόπιν εγκρίσεώς του, μιας φράσης που φέρεται ότι χρησιμοποίησε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», ο συγγραφέας δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου με πρόδηλο κομματικό χαρακτήρα, σε μια αποστροφή της ομιλίας του με αναφορές στη «σχολή Καραμανλή» , υπογράμμισε:

1

«Είναι η σχολή που δεν παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους για να μαθαίνει τα μυστικά τους. Συνήθως την παρακολουθούν. Κι όπως μου έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής …

(στρέφεται προς την πρώτη σειρά όπου κάθεται ο τιμώμενος πρώην πρωθυπουργός)

…Κύριε Πρόεδρε μου επιτρέπετε;

(λαμβάνει την έγκριση του κ. Καραμανλή, ενώ η αίθουσα κατακλύζεται από χειροκροτήματα)

… Κι όπως μου έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής (συνεχίζει ο δημοσιογράφος), «εμένα με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες»

(γέλια, παρατεταμένα χειροκροτήματα…)

Νωρίτερα, ο γνωστός για τις πολύ στενές σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό δημοσιογράφος, είχε τονίσει:

«Η σχολή Καραμανλή είναι η σχολή που βάζει την Πατρίδα πάνω από τις Πρεσβείες. Είναι η σχολή που βάζει το λαό πάνω από τους νταβατζήδες και πάνω από τους εκβιαστές. Είναι η σχολή που θυσιάζει τις καρέκλες για την εθνική ανεξαρτησία

(έντονα χειροκροτήματα)

… Είναι η σχολή που έδωσε μάχη για να μην υπάρξει πουθενά στον κόσμο «νέα Στάζι». Είναι η σχολή που δεν διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους στα Ειδικά Δικαστήρια για να τους εξοντώσει. Είναι η σχολή που δεν αγοράζει δανική αγάπη από τα ΜΜΕ και δεν διαμαρτύρεται στα ΜΜΕ, ούτε τα διώκει όταν της ασκούν κριτική. Είναι η σχολή που δεν κάνει συναλλαγές με επιχειρηματίες…Μας ενώνει το καθήκον για μια Ελλάδα με λιγότερο σκοτάδι και περισσότερο φως….»

Η εξέλιξη αυτή και οι ερμηνείες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές, προσθέτει ένα νέο κρίσιμο στοιχείο στο πολιτικό και ευρύτερο παζλ την εν εξελίξει υπόθεσης των φερόμενων παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, ακόμα και υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη αναφορά του ιδίου του κ. Καραμανλή, στην περίφημη εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης, όταν, μεταξύ άλλων, είχε πει:

 «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνον εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν. Άπλετο φως»

Για να προσθέσει: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη, για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Η παρέμβαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες αποτυπώθηκαν μέσω διαρροών στον Τύπο το πρωί της επόμενης μέρας. Γεγονός που έκανε τον πρώην πρωθυπουργό, μέσω συνεργατών τους, ελάχιστα λεπτά αργότερα, να δηλώσει: Διαβάστε προσεκτικά την ομιλία του. Δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης Είπε τα αυτονόητα ο Καραμανλής.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις προνοιακές δομές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 17 κυριότερα στοιχεία του κυβερνητικού έργου την προηγούμενη εβδομάδα