ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη αιφνιδίασαν, καθώς η παρέμβαση εκδηλώνεται σε πολλά πεδία, έχει βάθος χρόνου και καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα των επιβαρύνσεων από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε πολιτικό επίπεδο προφανώς και προκαλείται αμηχανία στην αντιπολίτευση, καθώς τα μέτρα υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτάσεις – κυρίως – του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) περιορίστηκε σε κάποια σχετικά μετριοπαθή σχόλια, πάντως γεγονός είναι ότι η παρέμβαση μεταβάλλει το πολιτικό περιβάλλον.
Το θέμα της ακρίβειας αναδεικνυόταν σε βασική παράμετρο για τη φθορά της κυβέρνησης και εν αναμονή της αποτελεσματικότητας των μέτρων, προφανώς της προσφέρει μία μεγάλη ανάσα.
Το θέμα πλέον είναι αν με αυτά τα μέτρα, που έχουν ορίζοντα έως και το 2023, κερδίζει η κυβέρνηση και ασφάλεια χρόνου, ώστε ο πρωθυπουργός να τηρήσει την επανειλημμένη δέσμευση του για εξάντληση της τετραετίας, ή αν δίνουν μία επιπλέον δυνατότητα για προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο.
Κατόπιν αυτών, τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο της ΝΔ. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πιστοποιήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του σε αυτή τη συγκυρία και να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής.
Δεδομένου ότι η ΝΔ κυβερνά και ότι οι εκλογές επίκεινται – όποτε και αν γίνουν – το συνέδριο αυτό διαφέρει κατά πολύ από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίστοιχη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ που θα ακολουθήσει. Για την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση, οι παροχές και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση «δεν κοστίζουν» και είναι εύκολες.
Για τη ΝΔ οι απαιτήσεις είναι εκ των πραγμάτων πολλές και τα όσα θα ακουστούν έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία.
Επίγνωση για αυτά υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για μία συνολική και ρεαλιστική πολιτική τοποθέτηση, η οποία θα συμπεριλάβει τις παραμέτρους της περιόδου: τα δεδομένα της μετα-πανδημικής εποχής, το νέο περιβάλλον στα εργασιακά, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις σχέσεις με την Ευρώπη, τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τις προκλήσεις για το νέο σύμφωνο σταθερότητας, τη θέση της χώρας στις διεθνείς συμμαχίες, σε τελική ανάλυση, την ανασύνταξη του κόμματος με βάση όλα αυτά τα δεδομένα και όλες τις προκλήσεις και απαιτήσεις.
Υπό αυτήν την έννοια, το συνέδριο της ΝΔ, θέλοντας και μη, θα είναι μία πολύ διαφορετική διαδικασία και πιθανώς θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από μία απλή κομματική μάζωξη, στην οποία θα αποθεώνεται ο επικεφαλής και θα αυτοθαυμάζεται η κυβέρνηση.
Αυτά διαμηνύονται από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθούν στο συνέδριο, το οποίο ούτως ή άλλως θα διεξάγεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Η κοινωνική ατζέντα
Ενδιαφέρον έχει ότι, σύμφωνα με τους οργανωτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσδιορίσει τις «συντεταγμένες» των επόμενων μηνών ως τις εκλογές, με φόντο ένα από τα συνθήματα του Συνεδρίου ( όχι το κεντρικό ), «Αυτοδύναμη Ελλάδα».
Το κεντρικό σύνθημα είναι «Δίπλα σε κάθε πολίτη» και σε αυτό θα επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτός από τα εμφατικά διλήμματα των επόμενων εκλογών, όπως «πρόοδος ή συντήρηση», θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να ανακοινώσει δύο ακόμη δράσεις του κοινωνικού προγράμματος της κυβερνητικής παράταξης: στεγαστικό πρόγραμμα, με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι διανθισμένη με στοιχεία για τη βελτίωση της θέσης της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των γυναικών, και των νέων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στο τρίπτυχο «ψηφιακός μετασχηματισμός» – «πράσινη μετάβαση» – «στήριξη στους κοινωνικά ασθενέστερους» που, όπως θα υπογραμμίσει, «δίνει την ταυτότητα του προοδευτικού κόμματος στην εποχή μας».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Έξι θεματικές ενότητες
Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι:
- «Ασφάλεια για όλους»,
- «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»,
- «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη»,
- «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας»,
- «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της», και
- «Πολιτικές για τους νέους».
Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.
Επιπλέον, το Σάββατο 7 Μαΐου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.
Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί δεν έγινε νωρίτερα η ευρεία παρέμβαση για τους λογαριασμούς του ρεύματος; Τι άλλαξε τώρα;