Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπολύει η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταρρίπτει σημείο προς σημείο όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ενώ επιστρέφει την πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή debate, απαντώντας στον πρωθυπουργό πως αν θέλει debate, ας προκηρύξει εκλογές για να γίνει μια προεκλογική συζήτηση.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στο πρωθυπουργικό αίτημα για debate: «Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του σκοπιανού ζητήματος.

» Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Αυτήν τη διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του.

» Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη Βουλή γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί.

» Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

» Υ.Γ. Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, του έχουμε και δεύτερη: Να κάνει το debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους».

Η ρηματική διακοίνωση

Επί τους ουσίας των κυβερνητικών επιχειρημάτων, έτσι όπως τα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ανακοινώνοντας ότι η ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πηγές της ΝΔ σημείωναν ότι από το κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό».

«Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για τη Διακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσίπρας.

» Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει ‘μακεδονική γλώσσα’ και ‘μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα’. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε ‘μακεδονικό λαό’» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Στο ενημερωτικό σημείωμα τους σημειώνουν επίσης: «Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.

» Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.

» Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ για διακοίνωση: Επιβεβαιώνεται η αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ σε Τσίπρα: Οι διεθνείς συμφωνίες συζητιούνται στη Βουλή, αν θες debate κάνε εκλογές