Περιεχόμενα

Το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το μενού φαίνεται πως δεν θα περιλαμβάνει θέματα βαριάς ατζέντας, χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Ο βασικός στόχος της Αθήνας είναι να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και να είναι ήρεμα τα νερά εν μέσω κιολας θέρους και τουριστικής περιόδου. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές πως «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη».

Όπως είχε γράψει το mononews από την Κυριακή τα επιτελεία των δυο ηγετών εδώ και μέρες ήταν σε ανοιχτή γραμμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που κλείδωσε για τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα), λίγο δηλαδή πριν το επίσημο δείπνο στον Λευκό Οικο που παραθέτει στους ηγέτες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μαλιστα Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει στην επίσκεψη του στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο πως οι δυο ηγέτες θα μπορούσαν να τα ξαναπούν στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο στο πλαισιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πάντως ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του στην συζήτηση που είχε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. «Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που αποκαλώ «επιθετικό τουρκικό αναθεωρητισμό».

Περάσαμε τρία χρόνια που είχαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα έλεγα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέρα από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μπορεί να υπάρξει και τετ α τετ των δυο υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, των Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα βρίσκονται στη συνάντηση.

Πάντως οι δυο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να τα πουν στην Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και στην Ουάσινγκτον μπορούν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του διαλόγου  αν και για την ώρα ο πρωθυπουργός έχει πει οτι η Χάγη είναι μακρυά και αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος και ήρεμα νερά.

Στο ενδιάμεσο στην Αθήνα έγινε ένα ακόμη βήμα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) Ελλάδας – Τουρκίας αφού ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Καντίρ Γιλντίζ.

Συσκέψεις

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Κυριακή, λίγες ώρες δηλαδή πριν πετάξει για την Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξαν κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου όπου συζητήθηκαν όλα όσα είχαν να κάνουν με τη Σύνοδο, το θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και φυσικά την Τουρκία.

Σκόπια

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά προσήλθε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αποφασισμένη να θέσει το θεμα της Βόρειας Μακεδονίας και την συμπεριφορά του νέου προέδρου της Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Έτσι θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής.

Αλλά η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας σύμφωνα με τις ίδιες πηγες.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην ίδια συζήτηση με τον πρώην αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αναφέρθηκε και στη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνοντας οχι μόνο οτι είναι μέλος του NATO επειδή η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά προανήγγειλε οτι θα θέσει και το ζήτημα.

«Έχω ζητήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχω ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι πρόκειται για διεθνή συμφωνία η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Όμως μία από τις θεμελιώδης, εάν όχι η πλέον θεμελιώδης πτυχή της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορά στην erga omnes χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό, εντός της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και στο εξωτερικό» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ξεκαθάρισε πως «αυτό απλούστατα, είναι μη διαπραγματεύσιμο, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σαφές, περιέχεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Επομένως, όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλεί τη χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, προβληματίζομαι σοβαρά.

Αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά ένα σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Οι 11 γενικοί γραμματείς που φεύγουν, τα πρώτα ονόματα – Αποκλειστικές πληροφορίες

Μέτωπο ΑΔΜΗΕ-Κομισιόν για το καλώδιο: Σκληρό παζάρι με την Κύπρο

Νίκη Κεραμέως: Οσα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους για τα μέτωπα στο υπουργείο Εργασίας