ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Νέα Αριστερά, λοιπόν, το κόμμα που ιδρύουν οι «11» αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να λέγεται εν συντομία και ΝΑΡ, αν και το όνομα αυτό έρχεται από το παρελθόν και μάλλον οι κ. Χαρίτσης, Αχτσιόγλου κ.λπ. θα θέλουν να αποφύγουν. Και δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν αφού το ΝΑΡ υπάρχει. Μάλλον… ΝΕΑΡ θα λέγεται…
Για όσους δεν θυμούνται το πρώτο ΝΑΡ, ήταν το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1990. Το κόμμα αυτό έγινε ύστερα από τη διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τον Σεπτέμβριο του 1989 κι ενώ τα γεγονότα στα άλλοτε σοσιαλιστικά κράτη ήταν ραγδαία.
Μεταξύ εκείνων που είχαν διαγραφεί και αποχωρήσει ήταν και ο βουλευτής Κώστας Κάππος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας, ο γραμματέας της ΚΝΕ, Γιώργος Γράψας, ο Νίκος Κοτζιάς, η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην βουλευτές και υπουργοί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Άγγελος Χάγιος, ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Κώστας Τζιαντζής και… ο Παύλος Πολάκης.
Η διάσπαση
Οι αιτίες της διάσπασης εντοπίζονται στην γενικότερη πολιτική κρίση της Αριστεράς και του Κομμουνισμού, την κατάρρευση των χωρών του ανατολικού μπλοκ και την συμμετοχή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (στον οποίον συμμετείχε το ΚΚΕ) στην κυβέρνηση Τζαννετάκη με τη Νέα Δημοκρατία καθώς και στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΝΑΡ έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1990 μαζί με το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, σχηματίζοντας το συνδυασμό Λαϊκή Αντιπολίτευση. Ο συνδυασμός έλαβε το 0,22% των ψήφων.
Το κόμμα συμμετείχε στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1993 και του 1996 με το σχηματισμό της Μαχόμενης Αριστεράς, σε συνεργασία με άλλα κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με ποσοστά 0,12% και 0,15% αντίστοιχα. Παράλληλα, έλαβε μέρος και στις ευρωεκλογές του 1994 με την Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ.
Το 1999 συγκροτήθηκε το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το οποίο το κόμμα έλαβε μέρος στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 2007, με αποτελέσματα από 0,12% έως 0,22%. Παραμονές των ευρωεκλογών του 2009, συμμετείχε στη συγκρότηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή μαζί με άλλες οργανώσεις της Αριστεράς.
Έκτοτε συμμετέχει μέσω αυτής σε όλες τις εκλογές μέχρι και σήμερα, με αποτελέσματα από 0,33% έως και 1,19%.
Τον Ιανουάριο του 2000 φεύγει από τη ζωή ο Γιώργος Γράψας, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ο Γ. Γράψας ήταν ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στη διάσπαση του 1989 που με τη φράση του “Φυσικά και δεν θα υπακούσουμε” (αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΚΕ να καθαιρέσει τα εκλεγμένα όργανα της ΚΝΕ) σηματοδότησε την πορεία ρήξης
Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Το 2013 πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο, κατά το οποίο αποφασίστηκε η προσθήκη του προσδιορισμού «για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση» στον τίτλο, ενώ αποφασίστηκε επίσης, η έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση ενός «σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος». Το 4ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2017, όπου αποφασίστηκε εκτός των άλλων, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία κομμουνιστικού κόμματος.
Στόχος του ΝΑΡ ήταν η ανατροπή του καπιταλισμού, η εδραίωση της εργατικής δημοκρατίας και ενός κομμουνιστικού συστήματος. Βασικά στοιχεία της εργατικής δημοκρατίας σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στους βασικούς τομείς της οικονομίας, ο έλεγχος της παραγωγής από τους εργαζόμενους και η κατοχύρωση της ελευθερίας λόγου μέσα στην κοινωνία.
Στις 16 Ιουνίου 1998 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τρία μέλη του ΝΑΡ δέχτηκαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Δημήτρη Κουσουρή, μέλος τότε του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ